Száz facsemete kerül a körzet településeire

2021.04.19. 11:00

Őshonos gyümölcsfákat ültettek Bándon

Pályázati forrásból őshonos gyümölcsfákat ültettek a település gyógynövény- és fűszerkertje mellé.

Molnár Sándor

Steigervald Áron, Steigervald Zsolt és Mizda Mária egy zöldringlócsemetével

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A hosszú távú tervek között szerepel közös gyümölcsszedés, lekvárfőzés, kompótkészítés, hogy népszerűsítsék a gyümölcsök fogyasztását és feldolgozását.

Az Unokáink fája program keretében három tiszafát is elültettek.

A várjátszótér és a fűszerkert közötti területre tíz őshonos gyümölcsfacsemetét ültettek el április 16-án. A fák mellé fajtaismertető táblácskákat is kihelyeznek majd, így akik végigsétálnak a tanösvényszerűen kialakított területen, megismerhetik az őshonos gyümölcsfákat, illetve a gyógynövény- és fűszerkert növényeit. Néhány esztendő múlva pedig, ha már teremnek a fák, akkor változatos közösségi programokat is szerveznek köréjük – tudtuk meg Steigervald Zsolttól, a község polgármesterétől.

A munkálatokat felügyelő Mizda Mária elmondta, hogy az elültetett alma-, körte-, cseresznye-, zöldringló-csemeték mellé még további öt régi magyar fajtát – például bőralma, szentiványi alma és kajszibarack – is ültetnek majd. Céljuk az egészségre nevelés és a gyümölcsfaültetés népszerűsítése. Emellett néhány év múlva talán géntelepként is szolgálhatnak a most elültetett, őshonos gyümölcsfák, ahonnan akár oltóágat is lehet majd hazavinni.

Steigervald Áron, Steigervald Zsolt és Mizda Mária egy zöldringlócsemetével
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Régen a falvakban az emberek a gyümölcsfákat egymásnak is ültették. Erdélyben a mai napig átlépő van a kerítésen, hogy ha valaki szeretné, akkor megkóstolhassa a gyümölcsöt. Persze a fáról nem illik szedni, de ha leesett, akkor bátran felvehetik azt – mesélte a kertész és gyógynövénytermesztő, aki folyamatosan ellenőrzi majd a csemeték fejlődését, amelyeket egy helyi önkéntes gondoz.

A fácskákat a vadaktól is meg kell védeni, mert, mint kiderült, ezen a területen az őzek is gyakran előfordulnak.

A faültetési akcióhoz kapcsolódva – Ovádi Péter Unokáink fája programjának részeként – három tiszafát is elültettek. Az országgyűlési képviselő a választókörzetéhez tartozó településeken ültet el összesen száz facsemetét. A fásítási akció részeként most Ovádi Péter, a polgármester és a Fidelitas képviseletében Steigervald Áron egy-egy tiszafa- csemetét ültetett el a focipálya mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában