Tavaszi kertészkedés

2021.04.02. 06:50

Jó hatással van a szabadban végzett munka a tótvázsonyi Janka Tanya lakóira

Már nagyon várták a tavaszt a Janka Tanyán, amely nappali ellátást, fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatást biztosít autista és értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára.

Molnár Sándor

A téli időszakban a bezártság miatt sokkal több volt a viselkedési probléma. Most a szabad levegőn tett séták, vagy a kint végzett munka és a napfény nagyon jó, terápiás hatással van a foglalkoztatottakra. A szép időben már kint tevékenykedhetnek, és emiatt mindenkinek sokkal jobb lett a kedve.

Igazán idilli kép fogad a Janka Tanyára érkezve. A rendezett udvar előterében két fiatal tűzifát fűrészel éppen, hátrébb a kertben néhányan veteményeznek, a takaros birtok hátsó részén pedig birkák legelésznek, tyúkok kapirgálnak. A szabadban végzett tevékenység nagyon fontos az autisták számára. A tanyát vezető Bárányos Katalin és Janneke Brinks ezért három csoportra osztotta a fiatal felnőtt munkatársaikat, akik felváltva a kertben és az udvaron, illetve a házban tevékenykednek. A bent dolgozók húsvéti ajándéktárgyakat, díszeket készítenek, amelyekre mindannyian nagyon büszkék.

Az udvaron Janneke a fiúkat, Zolit és Danit felügyeli, akik tűzifát fűrészelnek. A birtokon Katalin Dóri és Krisztián társaságában zöldségeket veteményez. Bár a faluban szinte mindenkinek van kertje, mégis nagy a kereslet a Janka Tanya bioterményei iránt. A korábbi évek tapasztalatai alapján a sárga- és fehérrépa, a borsó, a fokhagyma, a vöröshagyma és a retek fogy a legjobban, ezért idén tavasszal is ezeket ültetik.

– Hatodik éve vagyunk itt, és az emberek már tudják, hogy a Janka Tanyán is vannak zöldségek. Mi a munkatársak egészsége miatt nem permetezünk, illetve azért sem, mert biogazdálkodást folytatunk. Vannak visszajáró vásárlóink, sőt olyan is akad, aki télire az egész sárgarépakészletét tőlünk veszi meg – meséli Bárányos Katalin. Lapunknak elárulja azt is, hogy a munkatársaik közül például Dóri nem ismerte a kertészkedést, de az évek során itt megtanulta annak alapjait, és most már önállóan dugványozza a fokhagymát. Zoli korábban tanult kertészkedést a Kozmutza-iskolában, és még mindig nagyon jól emlékszik az ott megszerzett ismeretekre. Ő például gyönyörűen húzza a sorokat. Van, aki a veteményezésbe kapcsolódik be, de akad olyan is, aki majd csak a gazoláskor csatlakozik a többiekhez, mert abban ügyes.

Kiderül az is, hogy szinte sorban álltak a helyiek tavaly a málnáért, és nagyon szeretik a Janka Tanyán termett epret is. Az idei év újdonsága, hogy a foglalkoztatottakkal létrehoznak egy fűszerkertet is. Janneke vezetésével Zoli és Farkas építették meg deszkákból a méretes magaságyás keretét, amelybe 500 talicskányi földet hordtak a fiatalok a hat év alatt összegyűlt komposztból, erre még adományba kapott földet is raktak. Majorannát, köményt, tárkonyt, mentát szeretnének termeszteni, és majd meglátják, hogy melyek azok, amelyek szeretik a kert klímáját. A fűszernövényeket a padláson megszárítják majd, aztán eladják, és mint minden más bevételt, ezt is a Janka Tanya működésére fordítják.

A vezetők megemlítik azt is, hogy itt mindent kézzel csinálnak. A fűszernövények szárítása után a morzsolásba is bekapcsolódik majd mindenki. A levendulát is kézzel szokták morzsolni, majd zsákokba rakják, ez szintén jó kis feladat a munkatársaknak.

A csapatból néhányan hetente egyszer eljárnak dolgozni az egyik bevásárlóközpontba is. A vevőtérbe nem mennek be, csak a tágas és biztonságos raktárban tevékenykednek, mert nagyon vigyáznak az egészségükre. A munkavégzéshez kötelező a maszk, ezért a szupermarketbe csak azok mennek, akiknek a szülei beleegyeztek ebbe, mivel az autistáknak a törvény szerint nem kötelező a maszk viselése.

A dolgos csapat tagjai április elsejétől hatodikáig tavaszi szünetet tartanak, hogy aztán kipihenten térjenek vissza az alkotóközösségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában