Virágos közterületek

2021.05.26. 11:30

Jó ütemben halad az egynyári növények telepítése Pápán

Ha az időjárás is engedi, a héten befejeződik az egynyári virágok telepítése a közterületeken. Idén 19 ezer növényt ültetünk el – mondta el lapunknak Bakó István, a városgondnokság vezetője. Május másodikán érkezett az első virágszállítmány, a hónap első hetében pedig már el is kezdték a növények telepítését a Fő téren.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Bakó István megjegyezte, a Fő téren gondot okoznak a viráglopások, a közelmúltban a levendulaágyásból húztak ki néhány tövet, illetve jó pár növényt eltulajdonítottak a virágládákból és a virágoszlopokból. – Ez sajnos minden évben előfordul, árvácskákat is rendszeresen visznek el, főként a temetőkhöz közel fekvő közterületekről – fűzte hozzá az intézményvezető.

Megtudtuk tőle, a virágosítási helyszínek ugyanazok, mint tavaly, illetve a Gróf út végén alakítottak még ki ágyásokat. Emellett favágási és fűnyírási munkákat is végeznek a munkatársaik.

Németh Kornél kertészmérnök, a városgondnokság munkatársa kérdésünkre elmondta, a növényeket tekintve igazi különlegesség a lilásfehér Új-Guinea hibrid, ez adja a meghatározó arculatát a Fő téri szélső ágyásoknak. A virágoszlopokban főleg futónövények kaptak helyet: muskátli, petúnia, díszbatáta. Emellett városszerte ültetnek kék virágú szalviát, kétféle (kis- és nagynövésű) celóziát, háromféle (rózsaszín, fehér és piros) vinkát, továbbá kétféle (sárga és bordó) azáleát.

Komplementer színekkel dolgoztak, melyek jól kiemelik egymást Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A Fő téren elültetett Új-Guinea hibrid vízigényes, kétnaponta kell öntözni, viszont cserébe nagyon gyönyörű növény. A virágoszlopok beültetésénél szempont volt, hogy idővel virágözön alakuljon ki, a növények benőjék az oszlopot. A többi növény inkább szárazságtűrő, városi környezetben is jól fejlődő fajta, mint a celózia, a begónia és a vinka. Ezek egészen őszig szépen virágoznak. Igyekeztünk az ágyások növényzetét színek alapján összeállítani: komplementer színekkel dolgoztunk, melyek kiemelik egymást – fejtette ki Németh Kornél.

A körforgalmak ágyásait már beültették, a Március 15. téren piros, fehér és zöld színekből alakítottak ki virágkokárdát. Ezen kívül például a köztereken, az óvodák előtt, a vasútállomáson, a kórháznál, az emlékműveknél és a csatolt településrészeken virágosítottak. – Ha az időjárás engedi, a héten befejeződik az egynyári növények ültetése. Az ágyások gondozása egész évben ad feladatot. Emellett újabb cserjeágyásokat alakítunk ki – zárta a kertészmérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában