fejlesztés

2021.09.01. 14:00

Évnyitóval avatták fel a korszerűbb csetényi iskolát

Több mint 944 millió forintból fejlesztették a Vámbéry Ármin Általános Iskola infrastruktúráját.

Juhász-Léhi István

20210831 Csetény Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola 8417 Csetény Infrastruktúrális fejlesztés projektzáró rendezvény és évnyitó ünnepsé. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A projekt sikerében órási szerepe volt Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, aki kedd délutáni iskolaavató beszédében elmondta, „egy álom vált valóra”. – A csetényiek álmodtak egy nagyot, ami most valóra vált. Ez közös siker – mondta a képviselő. – Ha tíz éve valaki azt mondja, hogy 10 év múlva új polgármesteri hivatal, új orvosi rendelő lesz Csetényben, miközben megújul a kastély, lesz új óvoda, megújított iskola, és ideköltözik egy multinacionális cég, amely helyben ad munkát, biztosan legyintettek volna.

– Ám a csetényiek tudnak küzdeni az álmaikért, és meg is valósítják azokat – mondta Ovádi Péter, aki hangsúlyozta: minden siker mögött több ember, egy közösség áll, és ez Csetényben sincs másként.

– Mindig jó iskolát átadni – kezdte ünnepi gondolatait Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnök­helyettese. – Jelenleg az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolaépítési, felújítási, bővítési programja zajlik az országban. A kormány számára ugyanis kiemelten fontos az oktatás.

Elhangzott, csak a tankerületi központokhoz tartozó iskolák esetében ez 800 iskolát jelent. Ezek az intézmények az elmúlt néhány évben újultak meg vagy épültek fel.

– Fontos, hogy milyen környezetben tanulnak a diákok, de még fontosabb az a szellemiség, amivel a pedagógus kollégák megtöltik, hiszen ők adják az iskola lelkét – mondta Péterffy Balázs, aki azt kívánta az évnyitón, hogy végig jelenléti oktatás legyen.

– Hosszú út vezetett idáig – ezt már Nagy Attila polgármester mondta, aki, visszatekintve az elmúlt évekre, feltette a kérdést: mi kellett ahhoz, hogy mindez megvalósuljon? Szerinte a települések jövőjét a fiatalok jelentik meg, ám ahhoz, hogy legyenek fiatalok, az önkormányzatoknak olyan szolgáltatásokat kell biztosítaniuk, amelyek miatt megéri helyben maradni. – Elérhető egészségügyi szolgáltatások, óvoda, iskola, munkahely, jó közműhálózat – sorolta. – Csetényben szinte minden elérhető.

Kiderült: a csetényi általános iskola infrastrukturális fejlesztése több mint 822 millió forintnyi európai uniós forrásból valósult meg, amihez a kormány közel 123 millió forint támogatást biztosított.

Elkészült az épület infrastrukturális fejlesztése és belső átalakítása. Az iskolát két tanteremmel és egy 450 négyzetméteres tornacsarnokkal bővítették. De több szaktanteremmel is gazdagodott, többek között természettudományos, művészeti és informatika, valamint nyelvi tanteremmel. A földszinten korszerű könyvtár épült, szintenként új közösségi tereket alakítottak ki, az emeleten pedig új irodákat hoztak létre. A teljes fűtéskorszerűsítés mellett a víz-, csatorna- és elektromos hálózatot is korszerűsítették. Megújult még az iskola informatikai rendszere, minden szak- és osztályterembe új szemléltető, informatikai és az oktatást segítő eszközöket vettek. Befejezték a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét, a felújított tetőre napelemes rendszer került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában