Ünnepi állománygyűlést tartottak a katonák

2021.10.22. 17:30

A bátorság, a győzelem és az öntudat napjára emlékeztek Veszprémben

„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” – John F. Kennedy

Molnár Sándor

Forrás: MH LMVIK

Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg nemzeti ünnepünkről. Az október 22-én, az Agóra Színháztermében megtartott ünnepségen részt vett Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség légierő haderőnemi szemlélője, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Vörösmarthy Éva, a Megyei Közgyűlés alelnöke, Porga Gyula polgármester és Udvardy György veszprémi érsek is.

Berec Zoltán parancsnok „Emléktárgyat” adott át Mezei Lajos századosnak
Fotó: MH LMVIK

Szász Róbert ezredes ünnepi beszédében felidézte a forradalom eseményeit, megemlékezve az 1956-os veszprémi történésekről is. Az ezredes megjegyezte, hogy bár nem voltunk ott és nem vettünk részt az eseményekben, viszont nekik akkor, nekünk most van feladatunk 56-tal kapcsolatban.

– Azért kell emlékeznünk, hogy másokat is emlékeztethessünk. Most, 1956 nemzeti ünnepén az élet egy kiemelt pillanatát éljük. Fontos, hogy tisztán lássunk, számot vessünk múltunkkal, és tovább adjuk azt utódainknak – fogalmazott az MH LMVIK Hadműveleti Központ központparancsnoka.

Az állománygyűlésen ünnepi parancsokat is ismertettek és elismeréseket is átadtak. A honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség állományában eltöltött 40 év szolgálat, és eredményes munkája elismeréseként a „Tiszti Szolgálati Jel” Babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta Borbély László alezredesnek. Az „Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel” első fokozatát, 30 év szolgálati ideje után Valler Árpád törzszászlósnak, míg az „Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel” második fokozatát, 20 év szolgálati idő után Burján Erika törzszászlós és Panker Gábor szakaszvezető vehette át Kilián Nándor vezérőrnagytól.

Fotó: MH LMVIK

Kiemelkedő munkája, szakmai tevékenysége elismeréseként – Berec Zoltán dandártábornok – „Csapatérmet” adományozott Barta Sándor és Mits Norbert ezredeseknek, valamint Csordás Attila szakaszvezetőnek, Tóthné Takács Mónika honvédelmi alkalmazottnak és Gál Tamás István főtörzsőrmesternek.

Többen emléktárgy, illetve oklevél elismerésben részesültek. Az ünnepség a Pannon Várszínház művészeinek – Örkény István: Noteszlapok 56-ból című szemelvényéből összeállított – műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában