Megemlékezés Veszprémben

2021.10.23. 20:00

A magyarok útja a szabadság

A forradalomban testet öltött a közös néplélek, és a magyarság egyszerre mozdult meg a szabadságért, fogalmazott beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő a forradalomra emlékező városi ünnepségen.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezést a Brusznyai-emlékműnél rendezték, a megyeházát a nemzeti színekkel világították meg.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter beszédében hangsúlyozta, ahogy a történelemben korábban többször, úgy a magyarok 1956-an is bebizonyították, hogy útjuk nem a szolgalelkűség, hanem a szabadság. – A forradalom megmutatta az egész világnak, mi történik akkor, ha szolgaként bánnak egy szabadságra született néppel. 1956 után már semmi sem volt olyan, mint előtte. Bár a felkelést a 12. napon leverték a szovjet tankok, a zsarnoki hatalom sorsa mégis megpecsételődött azzal, amit a magyarok igazságérzetével tett az erőszakos megtorlás – fogalmazott.

Arról is beszélt, ma már nehéz elképzelni, hogy hétköznapi emberek, egyetemisták, munkások vagy tanárok hogyan voltak képesek szembeszállni a Vörös Hadsereggel, és hogyan vívhatták ki a szabadságot tizenkét napra egy olyan zsarnoki rendszer ellen, amely idegen hatalmak kiszolgálására épült. Szerinte a válasz a néplélekben keresendő, amely összeköti a szegényt a gazdaggal, a falusi embert a városiakkal.

Emlékeztetett, Brusznyai Árpádot azért ítélték előbb életfogytiglani börtönre, majd súlyosbították az ítéletet halálbüntetésre, mert kiállt a szabadság és a hazaszeretet mellett. – Pap János megyei párttitkár maga diktálta le az ítéletet, azt azonban sem ő, sem a szocialista rendszer többi vezére nem fogta fel, hogy a szabadságvágyat sem tankokkal, sem megfélemlítéssel nem tudják kiirtani az emberekből. Ez az ötvenhatos hősöknek köszönhető – fogalmazott Ovádi Péter. Hozzátette, az 1989-90-es rendszerváltással jött el az a korszak, amikor a magyarok végre lerázhatták a Kádár János- és Pap János-féle béklyókat. A hallgatóságnak azt tanácsolta, éljék olyan szellemben az életüket, ahogyan Brusznyai Árpád tette.

A megemlékezésen az Adagio című zenés irodalmi műsorból adtak elő részleteket Balogh Kálmán, Csík János, Dresch Mihály zenészek és Csadi Zoltán színész.

A rendezvényen közreműködött Veszprém Város Vegyeskara Erdélyi Ágnes karnagy vezényletével, és az MH Légierő Zenekara Katona János karmester vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában