Boldog IV. Károly menedéke

2021.10.24. 15:30

Királyszoba Tihanyban: Isten áldásával erősíti a békét

Ünnepélyes körülmények között adták át és áldották meg a felújított királyszobát a Tihanyi Bencés Apátságban a minap, ahol Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király (1887-1922) és felesége, Zita királyné a száműzetésük előtti napokat töltötték száz esztendővel ezelőtt. Mihályi Jeromos tihanyi perjel méltatta a kormányzat 2,7 milliárdos támogatását, mely az apátság teljes felújítását érinti.

Kovács Erika

20211021 Tihany Megemlékezés Boldog IV. Károly utolsó magyar király Tihanyban tartózkodásának 100. évfordulóján, valamint a felújított Királyszoba megáldása a Tihanyi Bencés Apátságban Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Minden erejét a béke megteremtésére fordította, támadások és meg nem értettség árán is. Ezért követendő példa napjainkban, kinek közbenjárását kérhetjük az emberiség békéjének érdekében – így emlékezett Mihályi Jeromos tihanyi perjel XVI. Benedek pápa szavaival az utolsó magyar királyra.

Kiemelte, Boldog IV. Károly példás édesapa, humánus, szociálisan érzékeny, népével és a szenvedőkkel együtt érző, a magyar nemzetért áldozatra kész, mélyen vallásos uralkodó volt, akinek emlékét őrzi az apátság. A történelem úgy alakította, hogy a tihanyi monostor ősi falai között találkozott első és legutolsó magyar királyunk, I. András és IV. Károly.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A Tihanyi Bencés Apátság továbbra is küldetésének tartja, hogy méltó és nyitott őrhelye legyen a magyar nemzet példás uralkodóinak. Ezt jelzi a szoba felújítása is, mely menedéket adott az utolsó magyar királynak és feleségének – fogalmazott a perjel. Mihályi Jeromos köszönettel beszélt a kormányzat 2,7 milliárd forint támogatásáról, mely érinti apátság teljes megújítását, valamint Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő közbenjárásáról. – Bízom benne, aki megtekinti a királyszobát, a békével megerősödve és Isten áldásával térhet haza – hangsúlyozta a perjel.

Kontrát Károly képviselő méltatta, hogy menedéket nyújtott a tihanyi bencés szerzetesközösség IV. Károly királynak, ahogy a közösség ma is lelki menedéket ad a rászorulóknak.

- A király 100 évvel ezelőtt nehéz helyzetbe került, mert küzdött az országáért, a királyságáért – fogalmazott, majd hozzáfűzte, Magyarország is hasonló helyzetben volt, mert fennmaradásáért, létéért küzdött, hiszen az országot el akarták pusztítani a trianoni békeszerződéssel. Aláhúzta, Magyarország ma erős európai nemzet, mely büszke keresztény hitére, és őrzi, ápolja hagyományait.

Kontrát Károly szerint nagyon fontos, hogy minden támogatást megkapjon a királyőrző bencés szerzetesközösség ahhoz, amit az ország szakrális központjában megvalósított. Mindezt biztosítja a kormányzat, melyben elkötelezett a képviselő is.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Erre helyezte a hangsúlyt Fürjes Zoltán. A helyettes államtitkár, valamint Oldenburgi Eilika hercegnő, Habsburg György felesége egyebek mellett méltatta az apátságot, és a történelmet felidézve emlékezett a múltra.

Az ünnepségen Gál Sámuel OSB beszélt az utolsó magyar királyról, aki feleségével, Zita királynéval utolsó magyarországi napjait Tihanyban töltötte, majd száműzetésbe kényszerültek Madeira szigetére, ahol a király fiatalon elhunyt.

A köszöntők után Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított szobát, majd leleplezték a királyt és feleségét ábrázoló festményeket. Az ünnepség után litánia kezdődött a templomban, majd Udvardy György érsek szentmiséjén vehettek részt a vendégek, az Opus Énekegyüttes, az Orlando Énekegyüttes és a Győri Filharmonikusok közreműködésével.

Az ünnepségen részt vett Tósoki Imre, Tihany polgármestere, Szilágyi Péter miniszteri biztos, Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát, a bencés közösségek képviselői és a Habsburg Ottó Baráti Kör Egyesület tagjai is.

Mint ismert, Károly halála után a kilenc és fél éves Habsburg Ottó lett a trónörökös. II. János Pál pápa IV. Károlyt 2004. október 3-án a Vatikánban, a Szent Péter téren avatta boldoggá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában