Őrzik a hagyományokat

2021.10.06. 11:30

Emlékezetes faluünnep Vászolyon terményáldással és műsorral

Terményhálaadási faluünneppel tisztelegtek a keresztény hagyomány, illetve a termőföld ajándéka előtt Vászolyon.

Kovács Erika

Sokféle finomság és nyárias időjárás várta a rendezvény résztvevőit

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Összeköti a múltat és a jelent a terményhálaadási ünnep. A keresztény hovatartozás alappillére, hogy megáldatjuk a templomban az éves munkát, a termést, és ezzel útmutatást is adunk a következő generációnak, hogy tiszteljék a kétkezi munkát, a terményt, amelyet a föld kemény munka után adott az embernek – mondta köszöntőjében Rózsahegyi Tibor. Vászoly polgármestere hozzátette, nagyon fontos az is, hogy legalább egyszer egy évben megálljunk és örüljünk a munka gyümölcsének.

Mint mondta, a terményhálaadás nagy múltra tekint vissza a keresztény Magyarországon, amit Vászolyon nagyon büszkén máig őriznek, mert ilyenkor együtt ünneplik az emberek és az egyház a dolgos hétköznapokat, a termőföld ajándékait, a terményeket.

Sokféle finomság és nyárias időjárás várta a rendezvény résztvevőit
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ezek az ünnepek jó alkalmat adnak a visszatekintésre, beszélgetésre is, illetve arra, hogy örüljünk egymásnak, és közösen alakítsunk ki egy jövőképet – fogalmazott a falu polgármestere.

Sokféle terménnyel ajándékozza meg az embert a nyár és az ősz, ezeket mutatták be hálaadáson Vászolyon, ahol gyönyörű, nyarat idéző napon és páratlan szépségű természeti környezetben rendezték meg a faluünnepet, mely szombaton reggel a templomban Pintér Tamás Pius atya terményáldási szentmiséjével kezdődött.

A termények megáldása után a kosarakat a templom előtti traktorra tették, majd elindult a menet, mely Rózsahegyi Tibor polgármester, a balatonfüredi borlovagok, a helyiek és a vendégek kíséretével faluszerte bemutatta az idei gazdag termést, a sokféle gyümölcsöt, zöldséget.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A séta vidám hangulatáról a Bácsi Gabriella vezette Balatonfüred Néptáncegyüttes is gondoskodott. A szervezők rendkívül gazdag programmal tették emlékezetessé a faluünnepet, ahol szép műsort adtak a közös fenntartású pécselyi óvoda apróságai, lehetett válogatni helyi termelők portékáiból, majd Fritz Béla és Jehoda Ferenc balatonfüredi zenészek az alkalomhoz illő kellemes muzsikával ajándékozták meg az embereket.

Szombaton egész Vászoly ünnepi díszbe öltözött, a településre jellemző igényes porták elé is kihelyezték a termőföld különféle ajándékait a bohókás, jelmezes figurák mellé. A terményáldást az önkormányzat, a Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány és a Vászolyi Baráti Kör szer­vezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában