országszerte gyertyákat gyújtottak

2021.11.04. 20:00

A forradalom áldozataira emlékeztek Veszprémben

A forradalmat leverték 1956. november 4-én, de eszméjét nem sikerült megsemmisíteni, fogalmazott beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen csütörtökön.

Marton Attila

20211104 Veszprém, Brusznyai Árpád emléktábla Megemlékezés az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján országszerte gyertyákat gyújtottak az áldozatokra emlékezve. Veszprémben a Brusznyai-emléktáblánál a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete tartott megemlékezést.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte, 1956. november 4-én az ország megsebezve hevert a harcmezőn, de a forradalom eszméjét megtorlásokkal és besúgórendszerrel sem tudta felszámolni a hatalom. Hozzátette, erre a napra tekinthetünk a magyar történelem egyik legsötétebb korszakának kiindulópontjaként, de úgy is, mint a szocialista rendszer végének kezdetére.

A veszprémi események kapcsán elmondta, Brusznyai Árpád azért harcolt, hogy a forradalom emberéletek kioltása nélkül hozzon változást az országban, míg Pap János megyei párttitkár erőszakos eszközökhöz folyamodott, hogy biztosítsa a rendszer uralmát a nemzet fölött. Brusznyai a forradalom hevében is józanul cselekedett, és haláláig bizakodás jellemezte, hogy az igazság felülemelkedhet a hazug rendszeren. Emlékeztetett, Brusznyai Árpád halálos ítéletét Pap János megyei párttitkár diktálta le a Legfelsőbb Bíróságon.

A veszprémi önkormányzat nevében Ovádi Péter és Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzott Fotó: Penovác Károly/Napló

A megemlékezésen közreműködött Buch Tibor színész, verset szavalt Juhász Antal. A veszprémi áldozatok nevét Kukoda Áron és Tekker Dániel, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség tagjai olvasták fel. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában