Az önkormányzati intézményekben dolgozók többsége már kérte az oltást

Az önkormányzatok kötelezően elrendelhetik a polgármesteri hivatalokban és az intézményeikben dolgozóknak a koronavírus elleni védekezésnek azt a módját is, amit az oltás biztosíthat. Megkérdeztük több város és falu vezetőjét is, döntöttek-e már ebben a kérdésben.

Rimányi Zita, Laskovics Márió

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Az intézményvezetőkkel folytatott megelőző konzultációkon gyűjtött tapasztalatok és információk alapján, a kötelező közszolgáltatások fenntartása és a város szolgálatában dolgozó munkatársak egészségének védelme érdekében, valamint mindazon állampolgárok megóvásáért, akik ezeket a közszolgáltatásokat igénybe veszik, november 11-én döntöttem a koronavírus elleni védőoltás kötelező felvételéről a Pápai Egyesített Bölcsődékben, az Egyesített Szociális Intézményben, a polgármesteri hivatalban és a városi óvodákban dolgozók esetében. Az érintett önkormányzati intézmények vezetői a kormányrendeletben számukra előírt intézkedések megtételéről gondoskodnak” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben, amit Áldozó Tamás pápai polgármester írt alá.

Az is kiderült belőle, hogy döntése 445 dolgozót érint. Az ügyfelekkel rendszeresen találkozó kollégáknak december 31-ig, a többieknek január 31-ig kell kérniük a Covid elleni vakcinát. Mivel ezek a határidők még nem jártak le, a pápai önkormányzat még nem rendelkezik arról adatokkal, hányan lesznek, akik nem felelnek meg az említett intézkedésnek.

– Önkormányzati szinten viszonylag magas, munkatársaink saját döntései alapján is nyolcvan százalék feletti átoltottságnál tartunk, a kötelező oltás elrendelését ezért egyelőre nem tartottam indokoltnak. Ugyanakkor mindenkit arra biztatok, hogy a koronavírusjárvány elleni védekezésben, saját és a környezetükben élők egészségének érdekében önként éljenek az oltás adta lehetőséggel – javasolja Ottó Péter, Zirc polgármestere.

Németh Zsuzsanna bakonynánai polgármester is arról tudott beszámolni, hogy náluk az önkormányzati dolgozók egy kivételével mind felvették az oltást, van, aki már a harmadikon is túl van. Az is kiderült a faluvezető tájékoztatásából, hogy a településen az utóbbi időben több család megfertőződött koronavírussal. Sok beteg van, gyermek és felnőtt egyaránt. Ám a környezetükben élők tesztelése során többségében negatív eredmények születtek. „A járványban érintetteknek minden esetben felajánljuk az önkormányzat segítségét, az élelmiszerek, a gyógyszerek beszerzése terén” – fogalmazott Németh Zsuzsanna.

– Még nem került szóba önkormányzatunknál az oltás kötelező elrendelése, mert akiket ez érinthetne, azok túlnyomó többsége tudomásom szerint már kérte a koronavírus elleni vakcinát vagy a közelmúltban esett át a betegségen – mondta el Trieblné Stanka Éva Renáta cseszneki polgármester. Dudaron se teszik kötelezővé az oltást, tudtuk meg Tóth Edina Kitti polgármestertől. Ugyanis a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézményekben dolgozók közül csak néhányan nem kérték eddig, saját egészségi helyzetük egyéb kockázatait mérlegelve. A faluvezető ugyanakkor minden kollégájának javasolta, hogy éljen a fertőzés elleni védekezésnek ezzel a formájával is. A többi szabályt pedig betartják, amit tudnak megtesznek magukért, egymásért, többek közt maszkot hordanak, tartják a védőtávolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában