Csodás fények este a belvárosban

2021.11.30. 14:01

Ingyenes tesztelési lehetőséggel is várják az ünnepre készülődőket Ajkán

Ugyan az eső miatt elmaradt a karácsonyi vásár ünnepélyes megnyitója november 26-án az Agórán, viszont Schwartz Béla polgármester megosztotta velünk a gondolatait arról, hogy milyen tervei vannak az önkormányzatnak az ünnepi időszakra. Mint kiderült, a korábbi évekhez képest több újdonsággal is készültek.

Molnár Sándor

Schwartz Béla polgármester szerint a város idei ünnepi díszítése szebb lett, mint a tavalyi

Forrás: Györkös József

– Bár millió nehézségünk van, elsősorban anyagi jellegűek, de arra gondoltunk, hogy egy kicsit feledtetjük az emberekkel ezt a sanyarú időszakot, és szépen feldíszítettük a városközpontot. Szebben, mint tavaly – kezdte a beszélgetést a polgármester. Kiderült, hogy a belváros Fő utca, Petőfi Sándor utca, Deák Ferenc utca által határolt része – a benne lévő épületekkel együtt – fény- árban úszik majd advent első vasárnapjától. Ünnepi kivilágítást kap a posta, a Horizont Áruház, a templom, a művelődési ház, a tízemeletes, az Európa park épületei vagy például a Héliosz Üzletház is. Mindezt úgy sikerült megoldaniuk, hogy a karácsonyi díszítéshez az önkormányzat 50 százalékos támogatást adott az épületek tulajdonosainak, akik a kezdeményezést nagyon jól fogadták. 

 

Schwartz Béla megjegyezte még, hogy a járványhelyzet miatt egy új élethelyzet adódott a földön. Ugyanakkor a pandémiával együtt kell élnünk, és megoldást kell találni arra, hogy hogyan tudnak dolgozni, szórakozni, pihenni az emberek ebben a korábban mindenki számára ismeretlen helyzetben. 
 

Ajkán a karácsonyi vásárt megtartják nyolc faházzal és a már megszokott szolgáltatásokkal. Viszont emellett ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítanak az ajkai állandó lakosoknak a művelődési házban. Várhatóan hetente két napon át, egy akkreditált szűrőponton fogadják majd az önként jelentkezőket Covid-­szűrésre. A polgármester bízik abban, hogy az országos adatoknál – a tapasztalatok alapján a teszteltek 6–8 százaléka fertőzött – talán jobb lesz a helyzet Ajkán. Mindezt arra alapozza a városvezető, hogy a járvány második és harma- dik hulláma során az ajkai fertőzöttségi és halálozási ada- tok is kicsivel jobbak voltak az országos és a megyei adatoknál. 
 

De térjünk vissza az ünnepi dekorációhoz. A december 24-éig tartó vásárban minden évben elhelyeznek a gyerekek számára valamilyen új dekorációs elemet. Idén újdonságként egy trombitás angyal és egy fotózáshoz való fotel szerepel majd a korábban már megkedvelt nagy méretű képkeret, a szarvas húzta szán, a vidám hóemberek, a Mikulás-ház és a betlehemi jászol mellett. 
 

A vásárban a karácsonyi ajándékokon túl a forralt bor, a forró csoki gőzölgő illata és a folyamatosan hallható ünnepváró zene dallamai teremtenek kellemes hangulatot. Az adventi szombatokon pedig a közös gyertyagyújtások segítik az ünnepre hangolódást, a meghitt, bensőséges lelki töltekezést Ajkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában