Az európai civilizáció az utolsó órában van

2021.11.20. 08:00

Kereszténység nélkül nem létezhet Európa

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportjá- nak meghívására csütörtökön az Agórában tartott előadást Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, volt honvédelmi miniszter.

Juhász-Léhi István

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője több mint egyórás előadást tartott csütörtökön

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az est házigazdája, Udvarhelyi Olivér, a KÉSZ Veszprémi Csoportjának elnöke vázolta Simicskó István életútjának legfontosabb állomásait, aki politikai pályafutása elején, 1991-ben lépett be a Kereszténydemokrata Néppártba. A parlament tagjaként volt tárca nélküli miniszter, a Honvédelmi Minisztériumban és az Emberi Erőforrások Minisztériumában államtitkár.

2015-ben a honvédelmi miniszteri feladatok ellátásával bízták meg, 2018-ban pedig ismét megválasztották képviselőnek. 2020. július 15-től a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István beszélt egyebek mellett azokról az emlékezetes hónapokról is, amikor déli határunkon épült a kerítés. 18 ezer katonát vezényeltek a munkához, a miniszter elárulta, hogy a katonazenekarok is dolgoztak lent a végeken. Megtudtuk azt is, hogy mindössze 17 tartalékos katona volt Magyarországon 2010-ben… Egy minden tekintetben leépített honvédséget örököltek, ám jelenleg a tartalékos állomány létszáma 11 400 fő.

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője több mint egyórás
előadást tartott csütörtökön
Fotó: Penovác Károly/Napló

Ugyanakkor úgy vélte: pillanatnyilag az Egyesült Államok „mindent visz”, de Kína, Oroszország és India is megerősödött katonailag. Azonban az USA hadserege adja Európa biztonságát, hiszen Európának nincs közös hadserege. Beszélt arról is, hogy azért van baj az Európai Unióval, mert Európa gyökereiben keresztény civilizáció, ám ha elveszíti fundamentumát, akkor összeomlik. Nyugat-Európában mindennek látható jelei vannak, a 24. órában van az európai civilizáció, de talán még van visszaút. A globalizációba nem fér bele a keresztény nemzettudat, a nemzetállami lét.

A volt miniszter elárulta, hogy közel harminc éve kung- fuzik, ötdanos mester. Ez meg tanította arra is, hogy néha le kell higgadni, vissza is kell lépni néhány lépést, és körbe kell nézni a világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában