"a Jóisten ezért küldött a földre"

2021.11.01. 20:00

Magyar Passió – Premier előtti vetítés Balatonfüreden

Premier előtti vetítésen nézhették meg a fürediek is Eperjes Károly rendezésében és főszereplésével a Magyar Passió című filmet.

Juhász-Léhi István

20211027 Balatonfüred, Balaton mozi, Magyar Passió film bemutató előtti vetítése Csukás Sándor operatőr, Habermann Jenő producer, Eperjes Károly színész, rendező, Tóth János Gergely színsz Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A film a hívőt megerősíti, a kétkedőt elgondolkodtatja, a tagadót talán megindítja. Ebben bízom – mondta a Balaton Moziban a filmvetítés után Eperjes Károly. – Jó nézni az alkotást, úgy érzem nem vallottunk szégyent.

A film: az 1950-ben játszódó alkotásban Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, majd az atyát koholt vádak alapján letartóztatják és kegyetlen kínvallatásoknak vetik alá. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

A rendező-főszereplő beszélt arról is, hogy a filmnek el kellett volna készülnie a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. El is készült, de…

- Én nem engedtem befejezni bizonyos technikai dolgokat, aminek az volt az oka, láttam, hogy milyen anomália van a pápa körül – árulta el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. – Szerettük volna korábban, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án bemutatni, ám az a dátum foglalt volt. November 4-e, nemzeti gyásznapunk volt üres, így akkor lesz a hivatalos bemutató. Amióta készen van film azt érzem, hogy a Jóisten ezért küldött a földre.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Elhangzott az is, hogy Sümegen szerették volna leforgatni a produkciót, ám a helyszín jelentősen megnövelte volna a gyártás költségét.

- A film hiszem, hisszük, hogy hiánypótló és fontos alkotás – fogalmazott Eperjes Károly, aki beszélt arról is, hogy fantasztikus történelmi filmjeink lehetnének. Szent Istvánt- és IV. Béla királyt csakúgy megemlítette, mint Esterházy Jánost, vagy éppen Salkaházi Sárát, ám eddig senki sem merte megfilmesíteni nevezett történelmi nagyságokat. Hogy miért? Eperjes Károly szerint „nem így trenírozzák a rendezőket”, és mert „diplomás rendező hozzá sem fog”.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Miért? Mert kivetné magából a szakma – mondta.

A közönségtalálkozón Eperjes Károly mellett részt vett Csukás Sándor operatőr, Hábermann Jenő producer és Tóth János Gergely színész. Az országos bemutató november 4-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában