Magyar falu program

2021.11.23. 20:00

Megújult a ravatalozó – Urnafalat is kialakítottak a gannai sírkertben

Megújult és előtetővel bővült a gannai temető ravatalozója, urnafalat alakítottak ki, emellett zöldterület-karbantartó gépekkel gyarapodott a település.

Polgár Bettina

A gannai temetőben urnafalat is kialakítottak

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Nagy Ottó, Ganna polgármestere az elkészült beruházások átadóünnepségén felhívta a figyelmet a nagyszámú pályázati lehetőségre, melyek a kistelepüléseket is érintik. Mint mondta, a Leader akciócsoporton keresztül pályáztak a ravatalozó felújítására, illetve előtető kialakítására. – A ravatalozó 1970-ben épült, melyre ráfért már a felújítás. A szakemberek elvégezték a tetőcserét, szigetelték és újraszínezték az épületet, illetve előtetővel bővítették, mely védelmet nyújt esős időben. A beruházásra több mint hétmillió forintot nyert a település, ennek azonban közel a duplájára volt szükség, tehát ötvenszázalékos önrészt kellett hozzátennie az önkormányzatnak. Így összesen 14 millió forintba került a beruházás – fejtette ki a polgármester.

Megjegyezte, a Magyar falu programban 5,7 millió forint értékben zöldterület-karbantartó gépeket is beszerezhetett az önkormányzat. Ez tartalmaz többek között fűnyírót, ágvágót, illetve lombfújót is. Nagy Ottó rámutatott, a településen kiemelt figyelmet fordítanak a közterületek karbantartására, nem véletlen, hogy sorozatban ötödik éve eredményesen szerepel Ganna A tiszta és virágos Veszprém megyéért környezetszépítő versenyen.

Megtudtuk, szintén a Magyar falu programban kapott lehetőséget a falu a 30 férőhelyes urnafal kialakítására, erre a célra több mint 1,3 millió forintot nyert el az önkormányzat.

Gál Réka, a GEMARA SK Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője elismerően szólt a beruházásról, mint mondta, mindig öröm, amikor elérkezik az átadás ideje, mert ilyenkor látszik, hogy beérett a sok munka gyümölcse.

Reichardt György, Kovács Zoltán, Nagy Ottó és Gál Réka az átadóünnepségen Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ugyancsak szólt a széleskörű pályázati lehetőségekről. A temetői beruházás kapcsán rámutatott, mindig sokat elárul egy faluról a sírkert állapota. Kiemelte, Gannán tisztességes és méltó körülmények között lehet az elhunytaktól búcsút venni.

Megtudtuk, országosan az egyházi temetőkre 3,5 milliárd forint jutott, 550 temetőre biztosított a Magyar falu program forrást. Emellett mintegy 1100 önkormányzati temető újult meg 7 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy az ötezer lélekszám alatti településeken gyakorlatilag minden másodikra jutott forrás. Veszprém megyében mintegy 40 egyházi és 80 önkormányzati temető újult meg.

Az elkészült ravatalozót és urnafalat az esemény zárásaként Reichardt György plébános szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában