aktív város

2021.11.18. 14:29

Újra élettel telik meg a volt gyermekkórház épülete

Megkezdődött a volt gyermekkórház épületének felújítása az EKF-programban. A megújult térben új közösségi funkciók és mozgásművészeti csoportok kapnak helyet.

Marton Attila

20211118 Veszprém Volt heim Pál gyermekkórház újjáépítésének sajtótájékoztatója. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ActiCity – aktív város – fantázianevű projektben teljesen megújul a 20. század első éveiben átadott épület. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, az épület szorosan kötődik Veszprém történetéhez, ezért is örömteli, hogy megújulhat. Hangsúlyozta, a teljes beruházást a magyar állam finanszírozza, az önkormányzat ekkora volumenű fejlesztést önállóan nem tudna végrehajtani. Felidézte, az állam azzal is gesztust tett a város felé, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingyenesen bocsátotta az épület tulajdonjogát az önkormányzat rendelkezésére.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a beruházással egy 26 éves adósságot törleszt a város Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte, a cím elnyerése és az évad a minőségi programkínálat és a Bakony-Balaton térség helyzetbe hozása mellett a közösségépítésről is szól. Ehhez olyan helyszínekre is szükség van, amelyekben otthonra találnak a közösségek, és találkozóhellyé válnak. Ilyen lesz az egykori gyermekkórház épülete, amely az utóbbi években csak egy tájseb volt Veszprém központjában, tette hozzá. Kiemelte, az EKF-programnak köszönhetően visszaadják az épületet a veszprémi közösségeknek.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a beruházással egy 26 éves adósságot törleszt a város, ugyanis az épület 1995 óta áll üresen. Az EKF-cím város és közösségépítő célokat is szolgál, és az épület megújítása ezzel összhangban van: nemcsak az infrastruktúra újul meg, hanem otthonává válik számos közösségnek. Hozzátette, az épület az Ybl-díjas Anthony Gall tervei alapján újul meg az eredeti állapotához hasonlóan, valamint kiegészíti majd egy modernebb épületrész. A polgármester arról is beszélt, az épületet környező parkra a teljes költségből mintegy egymilliárd forintot fordítanak, jelentősen megújítva a növényállományát. Több száz cserjét ültetnek, és bár 28 fát ki kell vágni, ennek kétszeresét telepítik. A beruházás részeként korszerűsítik a nyolcvanas években épült egykori mosodaépületet is, valamint 155 állásos parkolóház épül.

 

Bélafi László, az ActiCity ötletgazdája elmondta, mintegy negyvenféle mozgásformát űző csoportnak ad majd otthont az épület a felújítása után. Hozzátette, állandó bérlők is lesznek az épületben: így a Viktoria Podolszkaja vezette balettstúdió, valamint a falmászók is, akik számára nemzetközi szintű pálya épül.

Kérdésre válaszolva elhangzott, az épület hasznos alapterülete mintegy 8000 négyzetméter lesz. A kivitelezés összege 10,5 milliárd forint. Az épület 2023 márciusára újul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában