Az első meseregény

2021.12.13. 07:00

A beteg gyermekeket segíti a kötetével M. Nyírő Mária

Mosolyt szeretnék vinni oda, ahol kevés jut abból, indokolta M. Nyirő Mária, aki A Varázsmag szövetsége címen nemrég megjelent első könyvének teljes magyarországi bevételét az életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekeket támogató Csodalámpa Alapítványnak ajánlja fel. Célja, hogy azon gyermekek kívánságait teljesítsék jogdíjából, akik nap mint nap az életükért folytatnak harcot.

Tisler Anna

Nyírő Marcsi és kislánya, Panna, valamint a A Varázsmag szövetsége című kötet

Forrás: Családi

Az ajkai születésű egykori tanítónő saját életében is megtapasztalta, mit jelent a súlyos betegség, a küzdelem az egészség visszanyeré­séért, mekkora erőt ad a szeretet, a támogató család, barátok. Marcsi 2011-ben épp a születésnapján kapott stroke-ot. Küzdelmes hónapok következtek, hogy ismét megtanuljon sok mindent, többek között stabilan járni, korábbi teljes szókincsével beszélni. Akkor a húszas évei végén járó írónő már nagyon szeretett volna édesanya lenni, de orvosai nem biztatták. 

Ezekben az években született meg a még kiadásra váró Pannus mesék című kötete, amely valós vágya mesét öltött leképeződése. Elképzelte, hogy ül a felhőkön egy kislány, és kérlelte őt, hogy költözzön le a pocakjába. Hatalmas boldogság volt, amikor jelét adta, hogy megtörtént. Ekkor jött az újabb baj.

Várandóssága elején agyérgörcsöt kapott. Ezen a nehézségen is túljutottak, ám terhességét végig veszély övezte. Szerencsére végül Panna egészségesen megszületett, ma már három és fél éves, vidám, boldog kisgyermek, imádja a meséket. Marcsi pedig a gyermeknevelés mellett megvalósította régi álmát, a Manó Könyvek Kiadó gondozásában kiadta első meseregényét A Varázsmag szövetsége címmel. A főszereplő, Füzesi Dóri sokáig azt gondolja magáról, hogy ő egy átlagos negyedik osztályos kislány. Majd elkezdődik a nem átlagos kalandokat kínáló története, amikor akarata ellenére egyik pillanatról a másikra egy varázslatos világban találja magát, kiderül, hogy bátrabb, mint hitte. Új barátokra lel, akikkel együtt megannyi próba elé állítja a közös feladat, Varázsfölde megmentése. 

M. Nyirő Mária a Kaposvári Egyetemen szerezte tanítói diplomáját, majd a Pécsi Egyetemen okleveles humánszervezői képzettségét. Első versét hétévesen írta, majd kamaszként novellákkal próbálkozott, amelyekkel iskolai versenyeket nyert. A közösségi portálon M. Nyirő Mária szerzői oldalán számol be az író-olvasó találkozókról, a könyvvel kapcsolatos eseményekről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában