Születésnap

2021.12.29. 11:00

Kilencvenéves lett Illés Ferenc zirci tanár

December 27-én töltötte be 90. életévét Illés Ferenc tanár, nyugalmazott múzeumigazgató, a város díszpolgára.

Napló

December 27-én töltötte be kilencvenedik életévét Illés Ferenc Fotó: Napló

A járványhelyzetre való tekintettel a személyes köszöntéstől eltekintett az ünnepelt, így postai úton kapta meg az emléklapot Magyarország Miniszterelnökének jókívánságával. Illés Ferenc Marcalgergelyiben született 1931. december 27-én. Pedagógusi pályafutását Zircen kezdte 1955-ben. Tanított a helyi általános iskolában és gimnáziumban, Pápán, Várpalotán, volt a zirci járás szakfelügyelője és a nevelési tanácsadó intézet igazgatója.

Illés Ferenc pedagógiai újításait, azok általános és szakmódszertani jelentőségét országos szinten is elismerték. A pedagógusi, vezetőpedagógusi hivatása mellett közéleti szerepet vállalt Zircen, a tudomány, a közoktatás, a közművelődés, valamint a művészetek szakterületeivel foglalkozott. 

Alapítója és csaknem húsz éven keresztül igazgatója a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóháznak, megteremtve állandó kiállítások és a népi kismesterség-műhelyek anyagi feltételeit. Több civil szervezet alapító és vezetőségi tagja, honismereti és Reguly Antal kultuszát ápoló társaságok életre hívója. Sok évtizeden át tartó méhészeti munkásságáért a közelmúltban a szakma legmagasabb kitüntetését adományozták a részére. 

Saját elmondása szerint életének különleges eseményeként tartja számon, hogy húsz országban járhatott tudományos konferenciákon, méhészeti világkongresszuson, a külföldről hazahozott tapasztalatait megosztotta azokkal a szervezetekkel, amelyeknek elnöke, vezetője volt. Számos cikket, tanulmányt publikált, kiadványok hosszú sorának szerkesztője, szerzője, nagyrendezvényeket tervezett és szervezett, dokumentálta a zirci eseményeket, megörökítve az utókornak a település fejlődését. Helytörténeti, néprajzi, népművészeti kutatásaival gyűjtötte az eltűnőben lévő népi kultúra tárgyi és szellemi értékeit. Elhivatott, értékes alkotómunkáját helyi, megyei, valamint országos kitüntetésekkel ismerték el. Zirc városa 1997-ben, szülőfaluja pedig 2013-ban díszpolgárrá avatta, szülői házát tájház alapítása céljából Marcalgergelyinek ajándékozta. 

Illés Ferencet 2017-ben nagy veszteség érte, váratlanul elhunyt a szintén pedagógusi hivatást betöltő felesége, akivel ötvenhat évig éltek nagy szeretetben és békességben. Házasságukból három gyermek született, Éva, Andrea és Ferenc. A tanár úr két unokával büszke nagypapának is vallhatja magát, tapasztalatára, tudására, emlékezetére pedig a mai napig támaszkodhat Zirc városa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában