Megoldást találhatnak

2021.12.20. 09:00

Pályázatokról döntöttek és közmeghallgatást tartottak Sümegen

Több más mellett három fontos pályázat beadásáról is döntött a város képviselő-testülete a legutóbbi nyilvános ülésen.

Szijártó János

Sümeg belvárososában is egyre nagyobb a forgalom, ami az új parkolóhelyek kialakítását és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló pályázatokat még fontosabbá tesz

Forrás: Szijártó János/Napló

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) lehetőségeit kihasználva pályázik az önkormányzat csapadékvíz-elvezetésre, ami a Shell-üzemanyagkút környékén élők régi problémáját oldaná meg. 

– Szikkasztó létrehozásában gondolkodnak – tudtuk meg Végh László polgármestertől –, így a műszaki tervezés is ebbe az irányba indult el. A teljes projekt költsége 500 millió forintra tehető, amit a 2022. január 14-től beadható pályázatból szeretne Sümeg elnyerni. Szintén a Top Plusz kereteiből alakítanának ki a bölcsőde és óvoda számára új parkolóhelyeket. 

Ezenkívül még egy energetikai pályázat beadásáról döntöttek, amely a polgármesteri hivatal és a körzeti orvosi rendelő fejlesztését irányozza elő. A zöld energia felhasználásának növelése, illetve az energiahatékonyság javítása a cél, ám a pályázatot csak abban az esetben nyújtják be, ha a fejlesztéssel a szén-dioxid-kibocsátást a megfelelő szint alá csökkenthetik – ehhez felmérés és energetikai vizsgálat, illetve tanúsítvány szükséges. 

A képviselők tárgyaltak az átmeneti gazdálkodás részleteiről is, s ennél a pontnál szavazták meg a TDM-szervezet számára nyújtandó, 3 millió forint összegű kölcsönt, amelyet az önkormányzati részesedéssel rendelkező szervezetnek 2022. június 30-ig kell visszafizetnie. A támogatás egy folyamatban lévő pályázat kapcsán vált szükségessé. 

A testületi ülés elején közmeghallgatást is tartottak, ahol egy régi téma került ismét terítékre. A Korona és az Akácos utca lakóit érintő kellemetlen szaghatás sokéves probléma, és mivel a szennyvízberuházással függ össze, a megoldás sem egyszerű. Most úgy tűnik, hogy hosszas előkészítés után a technológiai megoldás is körvonalazódik, és talán egy hónapon belül el lehet indítani az engedélyeztetési eljárást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában