Dudari gyümölcsfeldolgozás, bányászat

2022.01.26. 20:00

A Csirip-telepen egy újabb pihenőpark kialakítását tervezik

Címkék#Dudar

Külterületi utakra lehetett támogatást igényelni tavaly és a dudari önkormányzat beadta pályázatát, amelyet pozitívan bíráltak el.

Rimányi Zita

A mezőgazdasági területek megközelítését segíti a bruttó 280 millió forintos forrás. Az élhető települések program révén bruttó 350 millió forintból pedig – amennyiben nyer a pályázat – szabadidőparkot alakítanak ki, amely minden korosztály kikapcsolódását szolgálhatja. Tóth Edina Kitti polgármester magyarázata szerint nagy területen fekszik a település, az egyik részén, a Berekparkban már van sportpark és játszótér. Ezt viszont már hely hiányában nem tudják bővíteni. Ezért a másik végén ugyancsak létrehoznak egyet, a Csirip-telepen. Régen nádas volt, de már nincs rajta víz, ezért zöldterületként szeretnék hasznosítani. Sok a kisgyermekes család a faluban, ide is járhatnak majd sportolni, pihenni. Szalonnasütőhelyet, biciklitárolót is kialakítanak számukra.

 

Idén szeretne a dudari önkormányzat helyi gazdaságfejlesztésre pénzt igényelni, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből támogatást kérni. Hamarosan összeállítják a projektet, amely szerint zöldség- és gyümölcsfeldolgozót hoznának létre. Összegyűjtik majd a termelőktől a terményeket, ha lesz azok tartósításához szárító, aszaló, aprító. Ez a fejlesztés a munkahelyteremtést szolgálja és remélhetőleg arra ösztönzi a helyieket, hogy minél többen újra műveljék meg kertjeiket, földterületeiket. Ezzel visszatérhetnek eleik hagyományaihoz. Dudar ugyanis korábban híresnek számított gyümölcsei okán. Hiánypótló lenne, ha azokból együtt megint több lekvárt főzhetnének, zöldségeket savanyíthatnának. A falubeliek több helyi terményt fogyaszthatnának. Ezért része a programnak sütöde építése, piac szervezése. 

 

– Intézményeinket már sikerült felújítani, utakra még kérünk pályázati támogatást és a katolikus temetőt szeretnénk rendbe tetetni. Idén pályázatot nyújtunk be turisztikai fejlesztésre, ugyanis a falu történetének fontos részét képezik a bányászati hagyományok is. Ezek bemutatása a környékbeleiknek fontos, emellett sok látogatót vonzhatna. Ezt bizonyítja, milyen sokan érkeztek tavalyi körte- és diófesztiválunkra a Győrből indított nosztalgiavonattal – sorolta a faluvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában