Ragyogó lehetőség önkénteseknek

2022.01.08. 12:00

Az EKF csapata minden korosztályt szeretne megszólítani a sikeres programhoz

Több tucat külföldi önkéntes segíti idén az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program felkészülését, míg a Ragyogók önkéntescsapat egyik tagja tíz hónapot tölthet el Tartuban.

Marton Attila

Széplaki Réka, az Európa Kulturális Fővárosa projekt önkénteskoordinátora és Eck Izabella, a Ragyogók csapatának Tartuba készülő önkéntese

Forrás: Pesthy Márton/Napló

– Azt szeretnénk elérni, hogy a városból és a térségből minél többen kapcsolódjanak be az EKF programsorozatába. Ennek legjobb módja, ha az érdeklődők részt vesznek a programok kitalálásában, lebonyolításában. A szervezeti kereteket a Ragyogók önkéntescsapat adja, amelynek ma már 160 tagja van – mondta érdeklődésünkre Széplaki Réka, az Európa Kulturális Fővárosa projekt önkéntes­koordinátora. A kezdeményezés valamennyi korosztályt megszólította: legfiatalabb önkéntesük 16 éves, míg a legidősebb 85. 
Az EKF csapata azonban szeretné, ha tovább bővülne az önkéntesek száma, ezért idén klubot indítanak számukra Veszprémben, emellett számos olyan kezdeményezésük lesz, amelyhez csatlakozhatnak az érdeklődők. Februárban toborzókampányt kezdenek el, hogy egy-egy rendezvényre vagy speciális feladatra – például blogírás, külföldi önkéntesek mentorálása, rendezvények támogatása vagy vendégek fogadása – vonjanak be önkénteseket. A programévhez közeledve egyre több önkéntesre lesz szükség, de már idén is számítanak rájuk olyan programok lebonyolításában is, mint a Veszprémi Utcazene Fesztivál vagy a Magyar Mozgókép Fesztivál. 
Újdonság lesz idén, hogy az önkéntesek csapatához külföldiek is csatlakoznak más Európa Kulturális Fővárosa-­településekről és Veszprém testvérvárosaiból. Ehhez egy csaknem 30 millió forintos pályázati támogatást nyertek el az Európai Szolidaritási Testületnél. A támogatás révén áprilisban négy 18–30 év közötti fiatal érkezik Veszprémbe, akik egy éven át segítik majd a programot. Emellett két alkalommal érkezik további húsz-húsz fiatal öt országból három-három hétre: az önkéntesek segítenek például az utcazene-fesztivál napjai­ban, illetve a veszprémi közösséggel közösen hoznak létre programokat, magyarázta Széplaki Réka. Hozzátette, a nemzetközi önkéntesprogramok célja, hogy a fogadó szervezetek és az önkéntességet vállaló fiatalok is profitáljanak az együttműködésből. A külföldi önkéntesek veszprémi szerepvállalását az Európai Szolidaritási Testület nevű pályázaton nyert forrásból finanszírozzák, az önkénteseknek az utazási költségük megtérítése mellett biztosítják a szállást és az étkezést, valamint online nyelvtanfolyamon és kép­zé­seken is részt vehetnek. 
A veszprémi EKF csapata nemcsak fogad, hanem küld is önkéntest idén: Eck Izabella, a Ragyogók csapat tagja a napokban kezdi meg tíz hónapos szolgálatát Tartu EKF-csapatában (az észt város 2024-ben tölti majd be a címet). Eck Izabella kérdésünkre elmondta, tavaly májusban lett a Ragyogók csapat önkéntese, és több nagy rendezvényen segítette munkájával az EKF-felkészülést. A tavalyi Magyar Mozgókép Fesztiválon a regisztrációnál segédkezett, az utcazene-fesztiválon a Veszprémbe érkező külföldi együttesek fogadásában és kalauzolásában segített, míg a Jutasi Pikniken kérdőíveket töltetett ki a látogatókkal. Korábbi tapasztalata nem volt az önkéntességről, és elsősorban azért csatlakozott az EKF-hez, hogy belelásson a folyamatokba, ami a szakdolgozatához – amelyet az Európa Kulturális Fővárosa programokról ír – is hasznos lesz. A tartui EKF-csapatnál szintén bővítheti ismereteit. 
A tartui lehetőség a veszprémi EKF-en keresztül érkezett számára: előbb önéletrajzot és motivációs levelet adott le a tartui szervezetnek, majd egy online beszélgetésen is részt vett, s ezután lehetővé vált, hogy csatlakozzon. Legfőbb feladata a közösségi­média-oldalak kezelése, illet­ve videós, fotós, szöveges tartalom készítése lesz, emellett szeretne bekapcsolódni a regionális fejlesztéssel foglalkozó csapat munkájába is. Az önkéntes terve, hogy hazajövetele után visszatér a veszprémi EKF-csapathoz. A tíz hónap során kapcsolatot tart a veszprémiekkel is, a feladatai­ról és a mindennapjairól pedig időről időre bejegyzéseket tesz majd közzé. Érdekesség, hogy Magyarországról Izabella lesz az egyetlen önkéntes a tartui EKF-csapatban idén. 
Széplaki Réka kiemelte, Izabella szerepvállalása a veszprémi és a tartui EKF-csapat számára is hasznos tapasztalatokat jelenthet, kintléte alatt pedig folyamatosan tartják vele a kapcsolatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában