Megemlékezés

2022.01.11. 10:00

Berta József foradalmárra emlékeztek Várpalotán

A tragikusan fiatalon, mindössze 24 éves korában kivégzett 1956-os mártír, Berta József halálának évfordulóján tartottak megemlékezést január elején Várpalotán, a néhai forradalmár Szent Imre utcai emléktáblájánál.

Szabó Péter Dániel

Vaszily Zsolt felidézte az 1956-os várpalotai eseményeket a megemlékezésen

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Berta József Veszprémben született, menhelyi gyerekként nevelkedett, majd iskolái elvégzése után megházasodott, s két gyermeke is született. 1954-ben hívták be sorkatonai szolgálatra, a forradalom lángja már Várpalotán érte – mondta el beszédében a Szent Imre utcai emléktáblánál Vaszily Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke. 

– 1956. október 25-én elhagyta alakulatát, s bekapcsolódott a helyi eseményekbe. Részt vett a tüntetésben, s néhány katonatársával Berta József is jelen volt a szovjet emlékmű ledöntésénél, majd a pártház elfoglalásánál, ahonnan a tüntetők fegyvereket is zsákmányoltak. Miután egy áthaladó szovjet tehergépkocsiból tüzet nyitottak a civilekre, a forradalmárok barikádokat emeltek a 8-as főúton. Berta egy golyószóróval foglalta el a tüzelőállást. Hamarosan három szovjet tehergépkocsi érkezett, s nyomban tüzet nyitott. A barikádnál tűzharc tört ki, a három tehergépkocsiból kettőt kilőttek, összesen 13 szovjet katona vesztette életét Várpalotán. Közülük tizenegyen ebben a tűzharcban – jegyezte meg Vaszily Zsolt. 

Hozzátette, később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is. A forradalom leverése után társaival a közeli erdőbe vonult vissza, azt tervezték, hogy folytatják a harcot, végül az egység feloszlott, többen külföldre menekültek. Berta Józsefet 1957 februárjában tartóztatták le. Első fokon szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd a legfelsőbb bíróság ezt halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án végezték ki. Emlékét 1996 óta őrzi márványtábla a Szent Imre utcában. 

– Meghalt egy ifjú ember. Meghalt érted és értem. A jövőnket vérrel írta – fogalmazott Sztanke Zoltán, a Palotai Turul Társaság titkára a megemlékezésen, amely koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában