Saját és pályázati forrásból fejlesztenek

2022.01.04. 16:00

Kicserélik a régi vízvezetékcsöveket Márkón

Hartmann Antal polgármester szerint nemcsak helyi, hanem országos probléma is a vízvezetékcsövek elöregedése. A településen elkezdték kicseréltetni saját erőből a régi, sok vizet elszivárogtató hálózatot, a csőcserék utáni helyreállításokhoz pedig a Magyar Falu Programban pályáznak forrásokra.

Molnár Sándor

A Hársfa utcai munkálatok műszaki átadása december 30-án megtörtént

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Közel 12 éve vagyok polgármester és minden évben felvetődött bennem a kérdés, hogy hogyan tudnánk megoldani a főnyomócsővek és bekötések cseréjét. A községben áldatlan állapotok vannak a kimondottan savas talajviszonyok miatt. Pár éve javasoltam a testületnek, hogy kezdjük el a munkálatokat, de akkor még nem volt meg hozzá az anyagi háttérünk. 2019-ben aztán felvettem a kapcsolatot a Bakonykarszt vezetőivel, akik támogatták az elképzelésünket és saját költségükre elkészítették a terveket, illetve intézték az engedélyeket. Az önkormányzat pedig úgy döntött, hogy utcánként elindítjuk a csőcseréket – mondta el a polgármester. 

2019-ben, saját erőből kicserélték a rossz állapotban lévő vízvezetéket a Petőfi utcában, 216 méteren. A helyreállítási munkákat, az utca aszfaltozását pedig a Magyar Falu Program segítségével oldották meg. A sikeren felbuzdulva vágtak bele aztán a Hársfa utcai vízvezeték és közműcserének, amely 2021 december 15-re elkészült, majd december 30-án megtörtént a műszaki átadás is. Itt, mintegy 40 millió forintos saját beruházás keretében, 618 méteres szakaszon cserélték ki a csöveket. A csőcsere során a legmodernebb KPL csövek kerültek a sok vizet elszivárogtató régi vezeték helyére, és abban bíznak, hogy ezzel sok évtizedekre megoldották a problémát, és nem kell senkinek sem csőtörés miatt aggódnia.

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A polgármester jóval a munkálatok megkezdése előtt egyeztetett Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, aki arra biztatta őt, hogy a Hársfa utca esetében is pályázzanak a Magyar Falu Programban. A testület bízik az újabb pályázati sikerben, amelynek segítségével új aszfaltburkolatot kaphatna tavasszal az utca. 

Hartmann Antal a beruházás kapcsán kiemelte az összefogás erejét, és köszönte a helyi lakosok, a testület, a vízmű és az önkormányzat munkatársainak munkáját, illetve a kormány támogatását. Már a folytatást is tervezik Márkón, ahol legközelebb a szomszédos Rózsafa utcában szeretnék kicseréltetni a régi vízvezetékcsöveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában