Évösszegző

2022.01.12. 07:00

Szépen fejlődik Malomsok

– Sajnos a 2021-es év még mindig a koronavírus-járvány árnyékában telt, az önkormányzatnak ebben az évben is szembesülnie kellett a járványhelyzet következményeivel, nehézségeivel – mutatott rá Fintáné Dóra Mária, Malomsok polgármestere.

Polgár Bettina

Szeptemberben az idős lakosokat köszöntötték Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kifejtette, a hivatalban az ügyfélfogadás a járványügyi szabályok betartásával a vészhelyzet alatt is folyamatosan működött, továbbra is rendszeres volt az önkormányzati ingatlanok és a falubusz fertőtlenítése. – Az előző évhez hasonlóan a hivatal dolgozói a falugondnokkal együtt 2021-ben is közreműködtek a vírushelyzet alatti szociális feladatok ellátásában. Ezzel is segítették az időseket, a rászorulókat többek között a gyógyszerek kiváltásával, a bevásárlással, a meleg ételek házhoz szállításával. Szükség esetén emellett szakrendelésre és háziorvosi rendelésre szállítottuk a helyi lakosokat – magyarázta Fintáné Dóra Mária. 


Mint mondta, a járványhelyzet miatt 2021-ben ismét elmaradt a március 15-i ünnepség, a falunapot azonban sikerült megtartaniuk, ahol a lakosság újra együtt lehetett és kikapcsolódhatott. – Nagy sikert aratott a Bakonyalja-Sokoró Lovas Club és Telbisz Zoltán szervezésével megvalósult lovasnap, melyhez az önkormányzat támogatást biztosított. Szeptemberben az időskorú lakosok köszöntése és vendégül látása sem maradt el. Örömünkre szolgált, hogy az előző évekhez képest ez alkalommal még többen elfogadták a meghívásunkat. Az idősebb korosztályra év végén is gondoltunk, 65 év feletti lakosainknak karácsonyra csomagokat állítottunk össze. A helyi kiskorú gyermekeket nevelő családok számára szeptemberben beiskolázási és óvodakezdési támogatást biztosítottunk, továbbá a Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatot ebben az évben is meghirdettük. Idén is nagy örömmel fogadták a faluban lakó gyermekek az önkormányzat Mikulását, óvodásainknak pedig az eddigi évekhez hasonlóan karácsonyi csomaggal kedveskedtünk – összegezte a polgármester. 


Kiemelte, mindezek mellett folyamatosan dolgoztak a település fejlesztésén. Év elején átadták a 20 férőhelyes urnafalat, melynek kialakítására a Gerence–Marcal–Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület pályázata révén nyílt lehetőség. Szintén nyertes Leader-pályázatnak köszönhetően szereztek be rendezvénysátrat, melyet a falunapon adtak át. 


Fintáné Dóra Mária hozzátette, a Magyar falu programnak köszönhetően több nyertes pályázattal is büszkélkednek. – A Kommunális eszközök beszerzése című pályázaton nyert csaknem 15 millió forintból megkezdtük az erő- és munkagépek beszerzését a közterületek karbantartásához. Az Orvosi eszközök beszerzése című nyertes pályázat révén több mint 1,8 millió forintból folyamatban van az orvosi eszközök beszerzése. Emellett kulturális rendezvényeink költségeire a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatán egymillió forint támogatást nyertünk – jegyezte meg a polgármester. 

Fintáné Dóra Mária


Rámutatott, a településen minden évben nagy gondot fordítanak a rendezett környezet kialakítására, a közterületek szebbé tételére. – A falu virágosítása érdekében a lakosság részére muskátlikat osztottunk ki, valamint a temetőben lévő gondozatlan tanári sírokra tavasszal és ősszel is virágokat ültettünk, közterületeinkre virágtartókat vásároltunk. Ennek köszönhetően A tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület-szépítési versenyen Malomsok 2021-ben is kiváló minősítést ért el – hangsúlyozta a település vezetője. Megtudtuk tőle, örömükre szolgál, hogy Malomsok bekerült a Veszprém szíve-java – értékek, szépségek, élmények a megye településeiről című kötetbe. 


– A pályázatok mellett 2021-ben az önkormányzat saját tartalékai terhére is történtek a településünkön fejlesztések. A pályázaton nyert rendezvénysátor világításának felszerelését az önkormányzat saját erőből finanszírozta, valamint kamerarendszereinket is folyamatosan bővítettük, és megkezdtük a tűzoltószertár tetőfelújítását – mondta Fintáné Dóra Mária. Hozzáfűzte, további pályázataikat a kínálkozó kiírások és költségvetésük alakulásához mérten tervezik benyújtani; céljaik között szerepel az önkormányzati ingatlanok folyamatos felújítása és a Fő tér további fejlesztése. Mindezzel a lakosság életminőségét szeretnék javítani, és szebb faluképet akarnak kialakítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában