Évértékelő

2022.01.30. 18:00

Több fejlesztése, nyertes pályázata volt tavaly az egyházaskeszői önkormányzatnak

A tavaly évet a faluvezetővel értékelve szó esett a járvány hatásairól, számba vettük a rendezvényeket, a megvalósult fejlesztéseket, valamint az idei terveket.

Laskovics Márió

Lendvai Jánosné polgármester a kultúrház mögött tavaly kialakított szabadtéri közösségi téren

Forrás: Laskovics Márió/Napló

– A pandémia községünkre gyakorolt hatásai ellenére eredményes évet zártunk, hiszen a Magyar falu program (MFP) több sikeres pályázatának köszönhetően meg tudtunk szépülni, újulni, illetve nyártól rendezvényeket is szervezhettünk, ami az emberi kapcsolatok hanyatlása miatt, a közösség újraépítése céljából szintén fontos teendőnk – kezdte beszélgetésünket Lendvai Jánosné polgármester.

A programok sorát májusfaállítás és gyereknap nyitotta. A búcsúi zenés-táncos mulatságot kivételesen a falunaptól külön tarthatták meg. Sokan vettek részt a szüreti felvonuláson, az idősek napján, a Mikulás-ünnepségen és az adventi műsoron, vásáron is. A faluvezető hozzátette, leginkább a civil szervezetek sínylették meg a járványhelyzetet: a házaspárklub alkalmai megszűntek, az idősek klubja több tagja elhunyt, a 90 év körüliek pedig félnek a találkozásoktól. Decembertől közművelődési szakembert foglalkoztatnak, akivel igyekeznek minden korosztálynak szabadidős elfoglaltságot találni. A Nemzeti Művelődési Intézet hímző szakkört működtet, 7-8 fővel. Az ifjúság és a középkorúak is igényelnének közösségi alkalmakat.

Lendvai Jánosné elmondta, üzemek, pékség működik a több mint 500 lelkes településen, úgyhogy az önkormányzatnak van némi iparűzési adóbevétele. Önerőből kisebb beruházásokat (buszvárók cseréje, járdaszakaszok megújítása), a környezet szépítését (virágosítás, fásítás) tudták megvalósítani, túlnyomórészt azonban pályázati pénzekből fejlődnek. A Leader-programban új kovácsolt vaskerítést – az MFP-ben urnafalat – kapott a temető, illetve szabadtéri színpadot építettek a kultúrház mögé. – Ehhez közel 5,9 millió forint nyertünk, de az elhúzódó elbírálás, áremelkedés miatt végül 11 millió forintba került. A sátorral és a térkövezéssel egy bármikor rendelkezésünkre álló közösségi színtér jött létre, amit EFOP-pályázatból eszközökkel is felszereltünk. Így az eddigi bérlési összegek a zsebünkben maradnak – jegyezte meg a polgármester. 

Lendvai Jánosné polgármester: - A pandémia községünkre gyakorolt hatásai ellenére eredményes évet zártunk
Forrás: Laskovics Márió/Napló

Az MFP-pályázatok kapcsán elárulta, a 25 férőhelyes, egyházi fenntartású óvoda korszerűsítésére közel 47, kommunális eszközbeszerzésre (fűnyíró traktorra és az elavult géppark fejlesztésére) 7,5, orvosira 2, az önkormányzati (orvosi rendelőt, idősklubot, falumúzeumot tömörítő) többfunkciós hivatalépület nyílászáróinak cseréjére több mint 23 millió, a Móricz Zsigmond utca megújítására 14 millió forintot nyertek.

– Szeretnénk pályázni a hivatalépület külső hőszigetelésére, óvodaudvari játszótérre, valamint falubuszra. Saját forrásból térfigyelő kamerarendszert építenénk ki. Malomsokkal, Marcaltővel, Nemesgörzsönnyel és Várkeszővel együttműködve lobbizunk a szennyvíz-hálózat bevezetéséért, valamint szintén folyamatos feladat az utak, járdák javítása – zárta Lendvai Jánosné polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában