Ukrajna

2022.02.27. 11:00

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: szállás és gyűjtés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől, közölte a szolgálat.

Kovács Erika

Forrás: MMSZ/Majoros Árpád

Azt mondták, a Kijev környékén élő család négy tagja egy spanyolországi egyetemen tanuló hozzátartozójukkal találkozott Budapesten. Amikor hazaindultak volna, a repülőtéren látták, törölték az Ukrajnába tartó járatokat, és senki nem tudta megmondani nekik, mikor, hogyan juthatnak haza. A bankkártyájukkal már nem tudtak fizetni, így szálláshelyet sem tudtak igényelni. Az éjszakát ébren töltötték, majd egy járókelőktől értesültek az MMSZ-ről. A karitatív szervezet Batthyány téri központjában megpihenhettek, majd egy önkéntes segítő autóval az ideiglenes szálláshelyükre szállította őket. A hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, az MMSZ változatlanul működik, az iroda továbbra is nyitva áll a segítséget kérők előtt. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását. Az MMSZ gyűjtést szervezett humanitárius akciói támogatásáért az Ukrajnában kialakult válsághelyzet miatt, amit honlapjukon tettek közzé.

Fűtött tábori sátrat és információs tájékoztató pontot állított fel a beregsurányi határátkelő közelében az MMSZ, közölték lapunkkal vasárnap. Azt mondták, a hosszas várakozás után Ukrajnából kijutó családok előtt ez az első magyarországi menedékhely, ahol leülhetnek, megpihenhetnek, a takarókkal leterített asztalokra a kisbabákat is lefektethetik. Szombaton késő este és vasárnap hajnalban nagyon hideg volt, az erős szélben az ukrán oldalon több órát várakozó emberek tíz-tizenöt fős csoportokban, átfagyva érkeztek Magyarországra. A sátor előtt gázpalackról üzemelő fűtőgomba előtt is folyamatosan kisebb-nagyobb csoportosulás állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában