Innovatív gondolkodás

2022.02.16. 07:00

Megalakult a Balatoni Gasztroakadémia

Három tóparti szakképzési centrum összefogásával megalakult a Balatoni Gasztroakadémia – tájékoztatta a Veszprémi Szakképzési Centrum a Naplót.

Juhász-Léhi István

Veszprémben a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot – derült ki Pap Máté (középen) szavaiból

Forrás: VSzC

A Veszprémi Szakképzési Centrum, a Siófoki Szakképzési Centrum és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum által megálmodott program küldetése a balatoni turisztikai és vendéglátó szakemberek már meglévő tudásának bővítése annak érdekében, hogy a régió turizmusa és gasztronómiája tovább erősödjön. 

A siófoki sajtótájékoztatón Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a közös gondolkodás egy évvel ezelőtt kezdődött. A cél az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely elősegíti a térség munkavállalóinak megtartó­erejét, annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátásban végzettek a pályán maradjanak. Az elitképzésbe az adott területen szakmával és leg­alább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várják. Siófokon szakácsoknak, Keszthelyen cukrászoknak, Veszprémben pedig a vendégtérben és értékesítésben dolgozóknak kínálnak modern tudásanyagot – tette hozzá a kancellár. 

A programban a Veszprémi Szakképzési Centrum 35 órás képzést hirdet HoReCa (hotel-restaurant-catering) Service Master néven, ahol a résztvevők elsajátítják szakmájuk magasabb szintű, újító ismereteit, megismerik a legfrissebb trendeket, technikákat, a balatoni régióból származó alapanyagok sokszínű, innovatív felhasználási lehetőségeit. Veszprémben olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek oktatnak majd, mint Rédli Ádám a Four Seasons Hotel Budapest bártendere. 

– Az együttműködő partnerek között találjuk a Csalló Pálinkamanufaktúrát, a Larus Cafét, az Égszínkék Bárt, Zsandár Tamást és a Laposa Birtokot – tájékoztatott Pap Máté. 

– Az átalakuló szakképzés egyre több fiatal érdeklődését kelti fel, a szakmák mind népszerűbbek, és ha a diákok azt látják, hogy a fejlődés lehetősége az iskola elvégzése után is adott, az további lendületet ad – ezt már a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke mondta a Balatoni Gasztroakadémia létrehozása kapcsán. 

Magyar Zita szerint a szakképzést egyre inkább jellemző innovatív gondolkodásnak is jó példája a három centrum együttműködése, sőt a képzési program a balatoni vállalkozások számára is kedvező megoldást kínál azáltal, hogy munkatársaikat korszerű tudásanyaggal vértezi fel. 

– A balatoni turizmus és vendéglátás szintet lépett, de további lépcsőfokokon kell még felfelé haladnunk, és ehhez jó szakemberekre van szükségünk – mondta Csapody Balázs, a Balatoni Gasztro­akadémia fővédnöke, aki szerint a térség turizmusa számára a munkaerő kérdése az egyik legjelentősebb tényező. 

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökeként is tevékenykedő balatoni szakember sokat vár az új képzési programtól, ami vonzó perspektívát és a fejlődés lehetőségét kínálja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában