Célzott segítségnyújtásra van szükség

2022.03.02. 14:00

Adományokat gyűjtenek, szobákat ajánlottak fel a menekülteknek Zircen és környékén

Zircen már befogadott egy család kárpátaljai édesanyákat gyerekeikkel együtt. Cseszneki nyugdíjasok elköltözött, felnőtt gyerekeik szobáit ajánlották fel Ukrajnából menekülőknek. Tudomásunk szerint a járás minden településén gyűjtenek adományokat önkormányzatok, egyházközségek, más szervezetek, emberek.

Rimányi Zita

Az orosz-ukrán háború elõl menekülõ emberek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Célzott, koordinált segítségnyújtásra van szükség – hívta fel a figyelmet a lakosságnak címzett felhívásában Ottó Péter zirci polgármester, tapasztalva, hogy sokan szeretnének tenni az Ukrajnában élőkért, a harcok elől menekülőkért. Szerinte azt a leghatékonyabban karitatív szervezeteken keresztül lehet elérni, hiszen ők mindig tudják, hogy mi az, amire épp a legnagyobb szükség van. A bakonyi város önkormányzata is felkészült, lehetőségei szerint felajánlotta a humanitárius támogatást kárpátaljai testvértelepülésének, Dercennek. Alszámlát nyitott a falunak, amire pénzadományokat vár. A határon túliak számára ugyanis komoly kihívást jelent az Ukrajna belsőbb részéből hozzájuk érkezők ellátása. A két település ezért tartja a kapcsolatot és Zirc képviselő-testülete határozat formájában megerősítette szándékát. Szintén folyamatosan egyeztet a helyi karitatív szervezetekkel, intézményekkel. A városvezető kéri, hogy aki magánszemélyként fogad be menekülteket, tájékoztassa erről a polgármesteri hivatalt. Aki felajánlani tud szálláshelyet, attól szintén ezt kérik.

Bakonybélben a Vöröskereszt csoportja teremt lehetőséget a félkész ételek, alváshoz szükséges, mosható holmik leadására a napokban, az adományboltban, a régi iskolaépületben. Érdemes előre érdeklődni, mi az, ami jelenleg már nem kell, például liszt, olaj és tészta. Gyerekkabátot, meleg nadrágokat, a csomagoláshoz nagyobb papírdobozokat viszont kérnek. Azokat majd az önkormányzat segítségével szállítják központi gyűjtőhelyre. 

Szápáron az önkormányzat, a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Vöröskereszt alapszervezete fogott össze. A könyvtárépületbe lehet bevinni a felajánlásokat. Már érkeztek is oda ágyneműk, meleg kabátok. Várnak még ásványvizet, bébiételt, pelenkát, kézfertőtlenítőt, plédeket. 

Dudaron az önkormányzat és a református gyülekezet hirdetett gyűjtést. A tartós élelmiszerek mellett például matracokat, készpénzadományokat, müzliszeleteket, nápolyit, tisztálkodási szereket, női betéteket, takarókat, törülközőket juttatnának tovább a rászorulóknak. A helybeli felajánlások átadásának megjelölt időpontjairól jó előre tájékozódniuk a dudariaknak, a parókián és a polgármesteri hivatalnál. Tanácsos emiatt a már elkészített felhívásokat, plakátokat elolvasni. Gilicze Tamás lelkész várja azok jelentkezését, akik átmeneti időre menekülteket tudnak befogadni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában