Közös ima

2022.03.01. 14:00

Gyertyagyújtás Ukrajnáért - Szolidaritás és együttérzés

Címkék#Ukrajna

Az orosz–ukrán háború kitörését követő nap a megyeszékhelyen élő és dolgozó ukránok gyertyát gyújtottak otthon élő honfitársai­kért, a háború fogságában maradt civilekért és katonákért.

Jákói Bernadett

Janka Ferenc és Zakar Irina a magyarul és ukránul elhangzó imádságon

Fotó: Jákói Bernadett

Az Óváros téri rendezvényen a közösséggel együtt imádkozott Janka Ferenc, a veszprémi görög katolikus parókia parókusa. A rendezvény előtt ukrán és magyar színekből összeállított szalagkitűzőt kaptak a megemlékezők. A közös imák magyar és ukrán nyelven, mintegy 130 ember előtt hangzottak el. Az Ukrajna iránti szolidaritás és együttérzés jegyében Porga Gyula polgármester hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán zászlót a városháza erkélyére is kitűzzék a mécsesgyújtás idejére. A csendes, szolid, békés megemlékezésen a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület szervezésében többségben a városban élő ukránok és más nemzetiségű polgárok mellett a vendégmunkás dolgozók is eljöttek, mécsest gyújtva fejezték ki szolidaritásukat honfitársaikért. 

Az ukrán és a magyar himnusz, illetve a közös ima elhangzása után beszélgetés, közös ének oldotta a megrendült hangulatot. Sok felajánlás érkezett a segítségnyújtáshoz. 

A veszprémi gyertyagyújtással párhuzamosan a budapesti ukrán közösségek szintén tartottak megemlékezéseket a fővárosban. Zakar Irina, a veszprémi Dnipro Országos Kulturális Egyesület elnöke, a megemlékezés szervezője elmondta, hogy a megyeszékhelyen élő, itt dolgozó ukrán embereket súlyosan megrendítette a háború kitörésének híre, s a helyi civil egyesület a lehetőségeihez mérten minden segítséget megad a hazánkba menekült ukrajnai honfitársaknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában