Magyar falu program

2022.03.19. 11:00

Újabb fejlesztés, újabb előrelépés Karakószörcsökön

A kommunális eszközök mellett közösségszervező bértámogatást és a kisboltot is megsegítette a Magyar falu program egy-egy sikeres pályázata.

Juhász-Léhi István

Honvédő Szandra polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adták át a pályázaton elnyert eszközöket

Forrás: Penovác Károly/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elmondta, a polgármesterek aktívak abban a tekintetben is, hogy minden munkát, amelyet pályázaton nyertek el, elvégeztek. Ezt azért tehették meg, mert olyan lehetőséget nyújt a különböző támogatási rendszerek összessége, amely soha nem látott a korábbiakhoz képest, hiszen jóval több forrást jelent. Kiemelte, a Belügyminisztérium is pályázati lehetőséget nyújt az önkormányzatoknak a kötelező feladataik elvégzéséhez. 2021-ben 26 milliárd forintot nyertek ebből a „kosárból” az önkormányzatok az országban. Szót ejtett a Magyar falu programról, melyet 2018-ban álmodtak meg, és 2019-től eddig 1000 milliárd forint került kiosztásra.

A most átadott kommunális eszközök kapcsán kiemelte: a gépesítés a fizikai erőket sokszorozza meg. A kisboltok támogatása kapcsán azt jegyezte meg, hogy az alapvető élelmiszerek forgalmazása volt kitétel. Úgy vélte, hogy a bolt vagy éppen a kocsma a társadalmi élet fontos színterei.

Honvédő Szandra polgármester arról beszélt, öröm számukra, hogy ismét fejlesztést, előrelépést ünnepelhetnek. Tavaly közel 15 millió forint értékű falubuszt, és a temető kerítésének megújulást (5 millió forint) köszönhették, melyek a Magyar falu program keretében valósultak meg. Ebben a támogatási formában újabb pozitív elbírálásban volt részük, hiszen mint az elhangzott, 3 millió forint értékben közösségszervező bértámogatást biztosít a pályázat. Ennek köszönhetően a település kulturális életének fejlesztésére és színesebbé tételére is jut. Egy másik elnyert támogatásnak köszönhetően, közel 7 millió forint értékben vásárolhatott a falu kommunális eszközöket, kistraktort, fűnyírókat és fűkaszákat. A településvezető szerint a modern gépekkel könnyebb lesz közterületeik karbantartása. Egy harmadik MFP-s támogatásnak hála Karakószörcsök vegyesboltjában is elvégezték a szükséges fejlesztéseket. Mint mondta, a családoknak nyújtott kormányzati segítségek nagyban hozzájárulnak ahhoz, a gyermekeket nevelő családok a községben otthont tudjanak teremteni. A családok mellett az őstermelők és a vállalkozók is támogatásban részesülhettek, részesülnek. Kiderült: hamarosan kezdődik szennyvízberuházásuk, amihez a kormány 110 millió forint támogatást nyújt.

Az átadáson mások mellett részt vett Burján Ernő, a Somló környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Szarka Gyula jegyző és a térség településeinek több polgármestere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában