Égbolt

2022.04.21. 07:00

Virtuális űrutazásra készítették fel a diákokat Zánkán

Felkészítik és elviszik a gyerekeket egy virtuális űrutazásra, közben kiemelt szerepet kap a klíma és környezetvédelem, a természettudomány a SpaceBuzz nevű, nemzetközi ingyenes oktatási programban, hangzott el Zánkán, a Bozzay Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a minap.

Kovács Erika

Soványné Varjas Zsuzsanna pécsi tanár (balról),Varga Zoltán alpolgármester, Oláh Éva Mária, a program egyik szakmai vezetője, Zentai István, a projekt vezetője, a program magyarországi alapítója és Sánta Lajos iskolaigazgató

Forrás: Kovács Erika/Napló

A részletekről Zentai István, a projekt vezetője, a program magyarországi alapítója, Varga Zoltán alpolgármester, Sánta Lajos iskolaigazgató, Oláh Éva Mária tanár, a program egyik szakmai vezetője és Soványné Varjas Zsuzsanna, egy pécsi iskola pedagógusa beszélt. Elmondták, a zánkai iskola elnyerte a lehetőséget, hogy részt vehessen a nemzetközi projektben. Eszerint főleg természettudományi tantárgyakkal felkészítik a diákokat egy virtuális űrutazásra, hogy az űrből visszapillantva lássák, mennyire sebezhető a Föld. A tanulók 12, úgynevezett küldetésből álló foglalkozáson vesznek részt, ezután kerül sor a virtuális utazásra. Az élethű rakétát a település strandjához viszi egy kamion május 3-5 között. A rakétában, speciális mozgó, rezgő székekben és szemüvegen át a gyerekek átélhetik az élményt, amit az űrhajósok látnak a világűrben. Ezzel a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a 45 zánkai fizika szakkörös diák az űrhajósok nyomdokaiba léphessen. Felszállás után, visszapillantva a Földre ugyanis látszik annak törékenysége, így hívják fel a figyelmet, hogy vigyáznunk környezetünkre! Elhangzott továbbá, két évvel ezelőtt alakult meg a SpaceBuzz konzorcium holland, francia, olasz és magyar összefogással. 

A projekt egyik szakmai vezető munkatársa Oláh Éva Mária, aki csapatával olyan szellemi terméket hozott létre (tanulói munkafüzet, tanári kézikönyv, természettudományi kisokos), amely segíti az említett program, illetve oktatási módszer bevezetését Magyarországon. A küldetések teljesítését február végén kezdték meg a gyerekek, izgatottan fedezték fel az űrláda tartalmát és a benne levő eszközök, anyagok segítségével ismerkedtek a világűrrel. A program küldetése, hogy gyermekek millióit inspirálja arra, hogy a Föld nagyköveteivé váljanak és megvédjék bolygónkat. A program az űrhajósok szemléletén alapul, ingyenes a gyermekeknek, iskoláknak. A tanítási programot és a virtuális valóság élményt Hollandiában fejlesztették ki. Az alapítvány főként a 10-12 éves gyerekekre összpontosít, mert a kutatások szerint, ha ekkor ismerik meg a világgal kapcsolatos tudást, akkor fogékonyabbak rá, hogy tegyenek is érte valamit. Cél, hogy minél szélesebb körben is kedvező változást idézzenek elő az emberek gondolkodásában Földünkről, illetve a sebezhetőségéről. A programban Magyarországon idén 800 gyermek vesz részt. Lényeg, hogy a program több millió gyermekek legyen elérhető világszerte a Föld, a környezet védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában