Szakmatanulás

2022.05.10. 19:00

A lányok arattak a veszprémi technikaversenyen

A Modern Városok Program Szakipark - Veszprémi Iparos Park projekt keretén belül technika versenyt hirdetett Veszprém városával, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. közreműködésével.

Juhász-Léhi István

Az előzményekről kiderült, a tavasszal indult verseny célja nem más volt, mint a fémmegmunkálásra épülő szakmák népszerűsítése a tovább tanulás előtt álló Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára, és felhívni a figyelmet az új szakképzés részeként működő duális képzőhely fellegvárára, a Szakiparkra. Elhangzott az is, hogy a XXI. század szakképzése már gyakorlatra épül, projektalapú, ennek támogatására hívta életre a város a képzőhelyet négy helyi vállalkozás ötlete nyomán. 

A versenyre 70, négy fős csapat jelentkezett, akiknek elsőkörben egy homokfutót kellett elkészíteniük az iskolai tanórák keretén belül, amit videó segítségével dokumentálniuk kellett. A három technikatanárból álló zsűri elé 49 pályamű érkezett, a kommunikációs szakemberekből álló zsűri 46 értékelhető videót kapott. A homokfutóra és a videóra is 30-30 pontot kaphattak a versenyzők. Az összesítést követően a kamara munkatársai a tíz leggyorsabban legtöbb pontszámot elérő csapatot Kahoot versenyre hívták, ahol a szakmai ismeretek köré szervezett kérdésekre adott válaszok döntötték el a végső eredményt május 6-án.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében elmondta a közelmúltban zárult fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a fiatal és leendő munkavállalóknak nyújtson segítséget ahhoz, hogy modern, valós tudásra és gyakorlatra tegyenek szert. Ezzel a versennyel is az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet arra, miként tudnák az oktatást segíteni a térségben.

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, reméli megtelnek élettel ezek a falak és azon kell majd hezitálniuk, hogy kiket tudnak majd felvenni, mert akkora lesz az érdeklődés a Szakipark képzései iránt. Érdekes példát hozott fel a múltból, jelesül azt, hogy annak idején az Osztrák-Magyar Monarchiában, a császári családban kötelező volt a fiataloknak szakmát tanulni. A kézzel végzett szakmát el kellett sajátítaniuk, hogy tiszteljék azt. Hozzátette: manapság a történelmi gyökereket a nagy német autógyárak követik, hiszen ott elsősorban azok lesznek a felsővezetés tagjai, akik a szakmunkásképző után érettségiztek, majd a technikusképzés után végeztek egyetemet.

Kiderült, minden résztvevő csapat elismerő oklevelet kapott, míg a legjobb helyezést elérő három csapat nyereményekben részesült. Első helyet ért el a Deák Ferenc Általános Iskola Deák8_2 csapata (Szita Emese, Knollmayer Viola, Bacher Tímea, Nagy Tamaral, felkészítő tanáruk: Blahó Csilla). Ők az egy-egy Lenovo Tab M7 (TB-7306F) Wi-Fi Tablet mellett egy budapesti osztálykirándulást is nyertek a Csodák Palotájába. Második ugyancsak egy Deákos csapat lett, jelesül a Deák7A_4 (Nagy Gréta, Börczi Boglárka, Ender Boglárka, Papp Sára , felkészítő tanáruk: Blahó Csilla). A fiatalok egy-egy Xiaomi Mi True Wireless Basic 2, Bluetooth fülhallgató mellett egy 15 000 Ft-os Media Markt vásárlási utalványt is kiérdemeltek. Míg a képzeletbeli dobogó 3. fokára az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola Pindúr Pandúrok csapata (Markos Anna, Nagy Barbara, Hoffmann Nóra, Balogh Alexandra, felkészítő tanáruk: Eszlingerné Jutasi Ildikó) léphetett fel: az egy-egy Xiaomi Redmi Powerbank mellett Sobri karszalagot is nyertek a kalandparkba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában