Korszakalkotó együttműködés

2022.05.06. 20:00

Átadták a Pannon Egyetem ajkai kampuszát

A Pannon Egyetem és Ajka Város Önkormányzata felismerve partneri együttműködésük szükségességét és hasznosságát, hangsúlyozva elkötelezettségüket a magyar felsőoktatás és Ajka gazdasági és kulturális vonzerejének növelése iránt, stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek 2021. december 3-án. Schwartz Béla polgármester akkor jelképesen átnyújtotta az Okos Ház kulcsát Gelencsér Andrásnak. Az épületet - immár Pannon Egyetem Ajka Kampusz néven - adták át május 6-án. 

Molnár Sándor

Csillag Zsolt kancellár, Navracsics Tibor, Utasi Anett, Gelencsér András és Schwartz Béla vágták át a nemzeti színű szalagot az avatón

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Az avatóünnepségen Navracsics Tibor országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy egy egyetem nemcsak tudásgyár, nemcsak kutatások helyszíne és művelt emberek sokaságának gyűjtőhelye. Az egyetemek ma is térségszervező erők, ahol a kultúra, a kutatás, a gazdaság, az ott élők hétköznapi élete és a kiváló teljesítményű emberek teljesítménye találkozhat. Az egyetem felelősséggel tartozik azért, hogy mind kulturális, mind gazdasági téren előbbre lépjen az adott térség, és ezt a küldetést teljesíti a Pannon Egyetem is. Megszervezi, hogy az itt élő tehetséges fiatalok ne menjenek el az ország más részére vagy külföldre tanulni. Az Ajka Kampusz mindegyik együttműködő fél érdekét szolgálja, és általa Ajka minőségi jövőképet tud nyújtani a fiataloknak.

Gelencsér András rektor megjegyezte, hogy a Pannon Egyetem a hazai egyetemek rangsorában a 7-8. helyen áll, viszont első a vidéki, hálózatos intézmények között. A rektor meggyőződése, hogy korszakalkotó ajkai együttműködés sikerre van ítélve, csak azt sajnálja, hogy nem jött létre már jóval korábban. Kiemelte azt is, hogy a legtöbb gazdasági szereplő tud választani az egyetem portfóliójából, és az Ajka Kampusz létrehozásával nemcsak a 18 éves korosztályra gondoltak, hanem széles palettát kínálnak minden korosztálynak az új ismeretek szerzésére. 

Utasi Anett docens, az Ajka Kampusz fejlesztéséért felelős megbízott elmondta, hogy a tehetséggondozás mellett gondolnak a szorgalmas, tanulni vágyókra is, ezért február 3-án megkezdték az emelt szintű érettségire való felkészítést Ajkán. A különböző egyetemi szakok mellett kiemelte a duális képzés lehetőségét, és szólt arról is, hogy a cégek szakemberei számára már két sikeres mentorképzést is tartottak ezen a helyen. Jelezte, hogy az önkormányzat támogatásával óvónőknek, pedagógusoknak indul majd ősztől fenntartható fejlődés posztgraduális képzés. Az egyetem gondolkodik az angol nyelvi képzésen is Ajkán. Emellett terveznek egynapos programokat, és indítanak kétéves, levelező tagozatos, felsőfokú szakképzést is a városban. Szeretnék, ha megvalósulna az Európa Kulturális Fővárosa projekttel közös Gen-Kapocs program is, ahol az idősebb és a fiatalabb generációk oszthatják meg egymással a tapasztalataikat.

Schwartz Béla polgármester hangsúlyozta, hogy óriási esemény ez, új korszakot jelent a város életében, és még az Ajka egyetemi város táblát is kitehetik. Megjegyezte, hogy  ipari központ lévén az ország GDP-jének egy százalékát Ajka adja, és ezt a teljesítményt még fokozni szeretnék, de jelenleg több mint 100 mérnök hiányzik a városból, ezért  városi ösztöndíjjal támogatják a Pannon Egyetemen tanuló ajkai diákokat. Kérte a helyi gazdasági társaságok vezetőit, hogy ők alapítsanak külön ösztöndíjat a Pannon Egyetemen tanuló diákoknak, illetve beszélt arról is, hogy sport ösztöndíjjal is szeretnék támogatni az ajkai fiatalokat a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában