Balatorium

2022.05.18. 06:50

Fókuszban a Balaton: programok indultak a tó megóvásáért

Bemutatták a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Balatorium nevű programját az újságíróknak, amely az ország és Közép-Európa legnagyobb tavát érő ökológiai kihívásokat összefogással és rendhagyó módon, például művészeti eszközökkel kívánja előtérbe helyezni, főként a fiatalok körében.

Kovács Erika

Sajtótájékoztató a Jókai hajón, előtérben Can Togay János, a VEB2023 Zrt. művészeti főtanácsadója, hátul Vers József, a BFNP tájegységvezetője, Honti Márk kutató (MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportja), Zlinszky András ökológus, Takács Péter főmunkatárs (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

Forrás: Penovác Károly/Napló

Ez hangzott el a Jókai hajón, mely a tihanyi kikötőből futott ki a Balatonra. 

Müller Mihály sajtófőnök köszöntője után Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a programot érintő összefogást. Hozzátette, a VEB2023 EKF régió értékes és sérülékeny természeti értékei miatt fontos, hogy az EKF témái között szerepeljen az ökológiai kérdéseket kulturális eszközökkel megközelítő Balatorium program. Nem céljuk igazságot tenni szakmai vitákban, viszont, ahogy mondta, elsődlegesnek tekintik a helyiek, a vendégek körében a tudatos tájhasználatot.

Can Togay János, a VEB2023 Zrt. művészeti főtanácsadója kiemelte, a Balatorium a párbeszéd, az együttműködés, a kompromisszumok társadalmi, ökológiai, kulturális laboratóriuma, a Balaton hangja. 

Zlinszky András ökológus a Balaton természetes parti vegetációjának csökkenéséről, az építkezésekről, a nádasok irtásáról, a megemelt vízszintről, a vízgyűjtő helyek sérülékenységéről beszélt. 

Berecz Diána kulturális antropológus a Pad Alapítványtól kiemelte az összefogást, melyhez például kulturális kiállításokkal, interaktív rendezvényekkel járulnak hozzá, és így hívják fel a figyelmet a tó védelmére, az élővilágra. 

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa rámutatott, a Balatonnál tízszer nagyobb kiterjedésű vízgyűjtőn meglévő környezeti problémákra, mint például a balatoni vízrendszer, valamint a vízfolyások csökkenő vízhozamára, az idegenhonos fajok megjelenésére. 

Szentandrási Dóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi oktatója elmondta, a programban oktatási és kutatási projekttel vesznek részt, melynek célja a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira. 

Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője közölte, az egykori mezőgazdasági művelés visszaszorult, a nyaralási, turisztikai célú hasznosítás előtérbe került. - A Balaton térsége sokaknak kiemelkedő értékű. A régió iránt megnövekedett kereslet, az egyedülálló természeti környezet megőrzése gyakran ellentétes egymással - hangsúlyozta. 

Mint ismert, a VEB2023 EKF Balatorium programjában kreatív szakemberek és tudósok közösen, a művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton és környezete legfontosabb ökológiai kihívásairól. Többen jelezték, hogy 2023 után is szeretnék folytatni az együttműködést. A programtól azt várják, hogy a következő másfél évben a kultúra, a tudomány erejével egy hosszú távon fenntartható összefogás alapjait sikerül lerakni a Balaton és környező táj érdekében. A koncepció készítésében részt vett az említettek mellett a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja is. Mára a kulturális programok témája a fenntarthatóság, az ökológia, ezért a VEB2023 EKF program ezt a téma súlyához méltóan kívánja megjeleníteni. A részletekről az említett program honlapján lehet tájékozódni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában