Gazdag program

2022.05.10. 07:00

Hagyományápolás és közösségépítés Tihanyban a Kecskeköröm ünnepen

Elsősorban a helyi emberek jeles eseménye a Kecskeköröm ünnep, mely tisztelgés az ősi hagyomány előtt, és készülődés a küszöbönálló idegenforgalmi szezonra, mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere a szombati rendezvény programjairól, amelyeket a Belső-tónál rendeztek.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Megtelt érdeklődőkkel a páratlan természeti környezet Tihanyban, ahol a helyi művelődési ház szervezésében szombaton reggel bográcshoz álltak a magyaros ételfőző verseny csapatai, mások mellett Tósoki Imre, aki a többiekkel együtt számadógulyás-levest és pacalpörköltet főzött sertéskörömmel. Főzőkanalat ragadott a Tihanyi asszonykórus is: csülkös bablevessel rukkoltak ki, amelyet főtt savanyú káposztával készítettek el. A finomságokat arany minősítéssel jutalmazta a zsűri: Punk Ferenc csárdatulajdonos, Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke és Czégai László tihanyi borász. A Kecskeköröm ünnepen elmaradhatatlan a jóféle tihanyi borok kóstolósa, ahogy történt ezúttal is.

A legfinomabb ételnek járó elismerést a Tihanyi Horgász Egyesület nyerte el a Kecskeköröm ünnepen egy kitűnő sertéspörkölttel. A magyaros étkek után nem maradt el a desszert sem, a jótékonysági süteményvásár a helyi óvoda, iskola és a Levendula Klub jóvoltából. 

A nagy evések után adódott lehetőség egy kis mozgásra is, így Marsó Sarolta edző vezetésével lehetett túrázni a félszigeten, a helyi sport- és szabadidő-egyesület pedig sokféle sportprogrammal várta a családokat. A nemzetközi kerékpárversenyre hangolódva, mely érintette Tihanyt, bringás ügyességi pályán is kipróbálhatták magukat kicsik és nagyok. Az ünnep kiemelkedő eseményét adta a kutyák szépségversenye, melyre szép számban jelentkeztek a gazdik, illetve a négylábúak. Ebből a megmérettetésből Sampi, egy gyönyörű helybeli labrador került ki győztesen. Csizmazia Kenéz helyi néptáncos nyárköszöntő táncra hívta a megjelenteket az egész napos ünnepen, melyen részt lehetett venni népi kézműves foglalkozáson, és aki akart, vászontáskát, óriáskifestőt díszített. A kitűnő muzsikáról Sári Attila zenész, zeneszerző, előadóművész gondoskodott. 

A magyaros étkek után nem maradt el a desszert sem, a jótékonysági süteményvásár
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Mint ismert, a balatoni kecskeköröm a mintegy ötmillió évvel ezelőtt a Pannon-tengerben élő Congeria ungula caprae nevű kagyló lekoptatott fosszíliáinak népies elnevezése. A kecskekörmök legfőbb előfordulási helye a Tihanyi-félsziget, ahol nagy számban kerültek elő a Gödrösben és a Fehér-parton, néhány méterrel a mai Balaton vízszintje fölött. Főleg a gödrösi kecskekörömbányák voltak gazdagok, ahol egymást érték a tihanyi gyerekek által vájt gödrök, innen származik a mai elnevezés is. A kecskekörmök a Balaton déli partján is megtalálhatók, így Szántódon, Fonyódon. 

A kecskekörmök, a monda szerint, a gőgjéért megbüntetett királylány Balatonba veszett aranyszőrűkecske-nyájának maradványai. A monda tovább él többek között Garay János Balatoni kagylókból című regéjében, amelyben a tihanyi visszhang és kecskeköröm keletkezésének meseszerű története elevenedik meg. A monda szereplői az aranyszőrű kecskéket őrző királyleány és a Tókirály érte epedő fia. Erre a legendára is emlékeztek Tihanyban az elmúlt hétvégén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában