Sajtótájékoztató Veszprémben

2022.07.18. 13:40

Szélerőművekben gondolkodik az LMP

Az LMP javaslatcsomagot dolgozott ki az energia- és klímaválság kezelésére, amelyben más mellett a szélerőművekre vonatozó tiltások és korlátozások feloldása is szerepel, hangzott el a párt hétfői sajtótájékoztatóján Veszprémben.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pixabay

Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a kormány 2016-ban olyan szabályokat fogadott el, amelyek teljesen ellehetetlenítik a szélturbinák telepítését hazánkban. Lakott területtől számított 12 kilométeren belül nem lehet szélerőművet építeni. A sűrű településhálózatunk miatt nincs olyan pontja az országnak, ami nem esik bele egy település 12 kilométeres körzetébe, vagyis az országban sehol sem lehet szélturbinát telepíteni. 
Rámutatott: a szél a legzöldebb energiaforrás, és bár a szélerőműveknek is vannak kedvezőtlen környezeti hatásai, ezek lényegesen kisebbek, mint a szén, a földgáz és kőolaj felhasználásának. Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, hogy a kormány oldja föl a szélturbinák telepítését tiltó vagy nehezítő szabályokat. A politikus hangsúlyozta, az orosz energiafüggőséget nem más forrásból származó fosszilis energiával kell csökkenteni, hanem megújuló energiaforrásokkal. A javaslat elfogadása esetén Magyarországon végre lehetne szélturbinákat telepíteni. A lakott területektől való védőtávolság osztrák mintára legalább 1200 méter, illetve német és lengyel mintára a szélturbinák magasságának tízszerese (egy modern turbinánál ez kb. 1600 métert jelent) lenne.
Kiemelte, hogy Veszprém több mint egy évtizede energiastratégiát fogadott el, a város és a Bakony közé szélerőműparkot álmodtak, azonban ezt az említett kormányzati döntés ellehetetleníti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában