Milleneumi Emlékpark

2022.08.15. 14:00

100 éves kőkeresztet újítottak és szenteltek fel Káptalanfán

A közadakozásból felújított, 1921-ben készített, úgynevezett Molnár-keresztet a napokban ünnepélyes külsőségek mellett avatták fel Káptalanfán, a Millenniumi Emlékparkban.

Szijártó János

Forrás: Györkös József

A Kígyós és Káptalanfa patak között elterülő község valamikor a történelmi Zala vármegye határtelepülése volt, az 1960-as évektől tartozik Veszprém megyéhez. A faluban számos helyi védelem alatt álló kőkereszt, emlékmű és emléktábla található. A legrégebbi emlékmű a temetői 48-as kereszt, a település első és második világháborús emlékműve a műemlék templom előtt van. A tavalyi Eucharisztikus világtalálkozó tiszteletére készült a templom bejárata mellett egy fali emlékkereszt. A Millenniumi Emlékparkban látható a Millenniumi emlékmű, a Trianon-emlékmű, ahova egy székely kapun keresztül lehet belépni, amelyet 2021-ben a magyar és székely összefogás emlékére állított fel a káptalanfai önkormányzat és a Szent János Polgári Kör.
A minapi keresztszentelésen a szervezők nevében Csarmasz János köszöntötte az érdeklődőket, majd Csordás Gáspár polgármester szólt, beszédében a helyi összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szakonyi Márton a Molnár-kereszt rekonstrukciós munkálatainak lépéseit ismertette, valamint az adakozók és munkával segítők nevét is felolvasta.
A kereszt felszentelését szalagátvágással kötötték egybe, a munkálatokban részt vevő mesterek (Bakos Tibor, Szakonyi Márton, Pál Tamás és Samu Attila) közreműködésével. Az emlékmű mellett egy időkapszulát helyeztek el, benne a park alapításával és a falu történetével kapcsolatos különféle dokumentumokkal, egyebek között Napló és a Káptalanfai Szó című helyi lap példányaival és a frissen megjelent helytörténeti kiadvány egy példányával, amelyet Csarmasz János állított össze Csordás Gáspár jelenlegi polgármester és Szakonyi Márton volt polgármester segítségével.
Az időkapszula elhelyezését követően Bakos Frigyes ajkai esperes szentelte fel a keresztet, utána a káptalanfai általános iskolások szavaltak, Horváth Anna pedig koszorút helyezett el. 
Az ünnepség bográcsozással és kötetlen beszélgetéssel, nótázással zárult 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában