Augusztus 20.

2022.08.21. 07:00

Államalapító Szent István ünnepére emlékeztek Pápán

A Jókai Mór Művelődési Központ színházterme adott otthont az augusztus 20-i városi ünnepségnek. Az alkalmon Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Polgár Bettina

Az ünnepi műsorban közreműködött Orovecz-Dublecz Katalin

Áldozó Tamás köszöntőjében úgy fogalmazott, a ránk találó ünnepek újra meg újra felkínálják a lehetőségét annak, hogy összemérjük magunkat a korábbi önmagunkkal, nemzedékünk teljesítményét a megelőzőekével, évszázadot az évszázaddal. - A szent király is ismerte az őt megelőzőek példáit, ismerte azokat a nagyszerű teljesítményeket, amik a Kárpát-medencéből megerősödve birodalmakat ingattak meg, aztán mégis maradandó nyom nélkül múltak el az időben. Azok a példák mintát kínáltak: Szent István vállalta az összevetést, aztán elvetette azt, amit azok mutattak. Egészen biztosan őrizte a hagyomány a kalandozó hadjáratok emlékét, énekelték a jokulátorok a hősi énekeket, Szent István mégis ahhoz hasonlatos világot kínált, amit addig csak leginkább prédaként ismertek meg a törzsszövetség harcosai. Valami mást, valami váratlant, valami újat – mondta. 

A polgármester kiemelte, visszatekinthetünk példáért az időben, nézhetünk nyugatra megint, aztán választhatjuk ismét a különbözőségünket. - A különbözőségünket, ami leginkább magába fogadja a szabadságunkat is. De a szabadságon túl őrzi mindazt is, ami megtartott minket: az önálló, döntéseiben szuverén, a keresztény értékeket vállaló államot, Szent István népe, a magyarok országát – zárta köszöntőjét Áldozó Tamás. 

A rendezvényen az István, a király című rockoperából hangzottak fel részletek Pápa Város Fúvószenekara előadásában. Az átiratot a zenekar karnagya, Horváth Adrián hangszerelte, a koncerten közreműködött Solti Ádám és Orovecz-Dublecz Katalin, valamint Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara.  

Az ünnepi eseményen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Takács Szabolcs főispán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában