A balatoni vitorlázás az igazi kihívás

2022.08.13. 07:00

Fa Nándorral kerülték meg a révfülöpi strandot

A Légy aktív, Révfülöp! programsorozat keretében a szervezők ezúttal Fa Nándorral való strandkerülő vitorlázásra hívták a gyerekeket.

Tóth B. Zsuzsa

Az állva evezés ugyancsak népszerű volt, sokan kipróbálták Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eseményre több mint száz érdeklődő érkezett, a Szigeti strand megtelt mozogni vágyó iskoláskorúakkal, kisebb testvérekkel és szülőkkel. Még a főszervező, Kovács Katalin, Cini és csapata tagjai sem remélték, hogy ekkora lesz az siker. 
A kissé szeles idő kedvezett a vitorlázásnak, és amint Fa Nándor mondta, a balatoni vitorlázás az igazi kihívás, nem pedig az óceáni, ahol sokáig haladhat egy irányban, de nem koppan a hajó sosem. A balatoni vitorlázás során viszont sok trükköt meg kell tanulni a szélről és a hajóról. 
A hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó mellett Török Péter, a Révfülöpi iskolai vitorlázó vízimentő és korcsolyázó egyesület vezetője és munkatársai vitorláztatták órákon keresztül a gyerekeket. A strandkerülésen ők voltak a legénység tagjai, és a kormányosok is egyben, így, kicsit megismerhették a vitorlázás technikáját. 

Fa Nándorral vitorlázhattak a gyerekek a révfülöpi Szigeti strandon


Török Péter szerint bármennyire is népszerű, a vitorlázás és minden más sportág népszerűsítésre szorul. Hiszen az egészséges életmód és az aktív élet része a sport. A gyerekek által megismert angol RS Quest hajók a vitorlásiskolák, családok hétvégi kedvencei, a sportág élményével a profik most kedvet csinálhattak a sportághoz. 

Fa Nándor vitorlázás
Forrás: Tóth B. Zsuzsa / Napló


Közben a parton Vigh Zsolt, a magyar paralimpiai asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya mini asztaliteniszezésre hívott mindenkit egy, a világklasszisok által dedikált mini pingpongasztalnál. Porffy Csaba supoktató a deszkán evezéssel, supozással ismertette meg a gyerekeket, nagy sikerrel. A legkisebbek is bátran próbáltak haladni az alacsony vízben a deszkán térdelve, ülve, később állva is. Bebizonyosodott számukra, hogy nem szükséges ehhez extra egyensúlyérzék, gyorsan megtanulható. Csaba azt tanácsolta, hogy a kezdők próbálkozzanak felfújható suppal, de soha ne menjenek a vízbe mentőmellény nélkül. Leszögezte, hogy az evezés minden izmot megmozgat, valamennyi korosztálynak érdemes kipróbálnia az egyre népszerűbb sportágat. 
A délelőtti program autogramosztással zárult, a gyerekek körülvették az óceánkerülő vitorlázót, akire talán mostantól mint példaképükre is tekintenek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában