Jelentős előrelépés

2022.08.18. 15:00

Körforgalom tette biztonságosabbá a 82-es főúton a közlekedést

Elkészült a körforgalom Veszprémvarsánynál, így sokkal biztonságosabbá vált a közlekedés a 82-es számú főútnak ezen a részén, a Pápa és Kisbér irányába haladóknak szintén. Jelentős előrelépés ez a Veszprém megye északi részén élőknek, az innen Győrbe munkába járóknak is.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az átadáson Kovács Zoltán, megyénk országgyűlési képviselője elmondta lapunknak, hogy a 82-es legveszélyesebb pontja vált biztonságossá, amit minden közreműködőnek köszön, Mosóczi László korábbi közlekedési államtitkárnak is. Kiemelte: sokan autóznak, buszoznak erre minden nap Pápa felől és Zircről, környékéről, főleg Kisbérre, Győrbe munkába járva, s a környékbeli települések lakói is könnyebben jutnak már el a szomszédos falvakba.

Kara Ákos országgyűlési képviselő beszélt a Győr-Moson-Sopron megye területére eső fejlesztés jelentőségéről. Forgalmas rész ez, itt találkozik a Veszprémet Győrrel és a Pápát Tatabányával összekötő útszakasz. Nyáron hétvégente tömött sorokban haladnak erre a Balatonra és az onnan hazautazók. A csomópont átalakításának 577 millió forintos beruházása ezért a térség fontos eseménye, amivel régi igényt támogatott a kormány – szögezte le a honatya, akinek kezdeményezésére a projekthez kapcsolódóan a Magyar Közút közreműködésével elkészült Románd és Bakonygyirót felé két kilométeren az útfelújítás, Lázi és Kisbér irányába hét kilométeren szeptember végére fejezik be a munkát.  

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Vizi Norbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda-vezetője megjegyezte: sok halálos baleset történt korábban a 82-es és a 832-es út találkozásánál. A Pápa felől érkezőknek ugyanis sokáig elsőbbségük volt, de itt már nem, s a közelben lévő vasúti átjáró, fényjelzései elvonhatták a sofőrök figyelmet. Így igazi megoldást a körforgalom jelent. Terelőutakat kellett kialakítani kivitelezése érdekében, végig szalagkorlátot kapott a kereszteződés és közvilágítást. A 17 méteres belső, 23 méteres külső sugarú körforgalom környezetében a növénytelepítést őszre tervezik. Vaderna Melinda veszprémvarsányi polgármester köszönte meg a környékbeliek nevében a fejlesztést, úgy véli, nekik és az átutazóknak érdemes volt türelmesnek lenniük az átépítés miatti korlátozások idején.

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Az ünnepségen a kivitelezés közreműködői, települések polgármesterei vettek részt. Közben, pár perc alatt ló- és kerékpárszállító jármű, lakókocsi és -autó, traktor több áthaladt a csomóponton, és rengeteg kamion, a személygépkocsikról nem is beszélve. Szükség volt a korszerűsítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában