Folyamatosan frissítve

2022.08.09. 07:16

Hatástalanítottak és elszállították a bombát Veszprémből, megszűntek a lezárások

Kedd reggel 7 órakor lezárták az utakat és a rendőrség megkezdte az evakuálást Veszprém belvárosában. A bomba elszállításáról és a hozzá kapcsolódó eseményekről a mai napon folyamatosan tudósítunk.

Kovács Erika

Forrás: Pesthy Márton/Napló

12.45

Zökkenőmentesen áthelyezték a betegeket a kórházban, erről beszélt egyebek mellet dr. Töreki- Vörös Ibolya megyei irányító intézményvezető főigazgató. Kiemelte az összefogást, amely feltétele volt annak, hogy ez gördülékenyen történt. Örömmel szólt arról is, hogy sikerrel hatástalanították a bombát Veszprémben. 

dr. Töreki- Vörös Ibolya megyei irányító intézményvezető főigazgató
Forrás: Kovács Erika/Napló

12.20

Porga Gyula Veszprém polgármestere elismeréssel beszélt a veszprémi polgárokról, illetve azoknak a munkájáról, akik ma dolgoztak a lezárásoknál, az evakuálásnál és a bomba hatástalanításánál. Hasonlóra még nem volt példa, a mai nap emlékezetes lesz Veszprém életében. 

Porga Gyula Veszprém polgármestere 
Forrás: Kovács Erika/Napló

11.40

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a lakosságot, hogy a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata sikeresen hatástalanította az Egyetem utcában földmunkálatok során felszínre került II. világháborús eredetű bombát.

A művelet végrehajtásának idejére elrendelt lezárások megszűntek, a lakosság visszatérhet otthonába, illetve az üzemeltetők és szolgáltatók is folytathatják a területen tevékenységüket.

11.38

A már hatástalanított bomba a honvédség autóján:

Forrás: Kovács Erika/Napló
Gajdos Milán, Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje a hatástalanított bombával 
Forrás: Kovács Erika/Napló

11.35

Kántor Istvánné gyalog megy ki a temetőbe a lezárás miatt. Az asszony megérti, hogy erre szükség van a biztonság érdekében.

Kántor Istvánné
Forrás: Kovács Erika/Napló

11.00

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő azt mondta, Porga Gyula polgármesterrel együtt korán reggel bejárták a várost és a lezárt területeket, valamint jártak azoknál az épületeknél is, ahol az embereket elhelyezték. A képviselő köszönettel beszélt az önkormányzat, a kormányhivatal, a kórház, a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem és a mentősök munkájáról. 

10.40

Keszthelyi Kálmán ügyvéd  a belvárosban azt mondta, hogy egyébként is gyalog jött volna dolgozni, számára nem okozott semmilyen kellemetlenséget a mai nap. Arról is beszélt, gördülékenyen történt Veszprémben a lezárás és az evakuálás. 

Keszthelyi Kálmán ügyvéd 
Forrás: Kovács Erika/Napló

10.20

Megkezdték az 500 kilogrammos szovjet légibomba hatástalanítását a veszprémi Egyetem utcában. A robbanótestet orr- és fenék gyújtószerkezettel szerelték, amelyeket el kell távolítani a veszélyes eszköz biztonságos kiemeléséhez, majd szállításához. -tudtuk meg a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred közösségi oldaláról. 

10.05

Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a magyar  rendőrségnek megyeszékhelyen, belvárosban még nem volt hasonló eset, ami ilyen rendkívüli kiürítési feladatot igényelt volna, melyben több mint 100 rendőr vesz részt. Az evakuálás közel 30 utcában több mint ezer embert érint. Biztonsági okokból kiürítették a húszemeletest is. 

Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő 
Forrás: Kovács Erika/Napló

9.40

Rendőrségi tájékoztatás a lezárásról:

9.20

Gajdos Milán, Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta, hogy Veszprém megyében ekkora tömegű bombát még nem találtak.  

A bomba
Forrás: Pesthy Márton/Napló

9.00

Itt találták meg a bombát:

Forrás: Kovács Erika/Napló

8.40

A sajtót autókonvojban Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje kíséri a bombához a hatástalanítás előtt, kedden 8:30 után a hotel elől. 

Gajdos Milán, Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje
Forrás: Kovács Erika/Napló

A bomba hatástalanítása a tervek szerint 10:00 órakor történik meg, ami információink szerint hangtalan lesz. 

8.00

Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő azt mondta 8 órakor, hogy minden rendben történik Veszprémben, az emberek a rendőrséggel együttműködőek és fegyelmezettek.

7.52

Kulcsár Tímea és családja a lakótelepen élő lányához megy, annyira siettek, hogy a kisunokája cipője is otthon maradt. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

7.45

Szabó Anna és Albeczk Zsuzsanna, akik a húszemeletesben laknak, azt mondták a polgármesteri hivatal tájékoztatta őket az épület kiürítéséről. Egyikük arról beszélt, hogy a bomba régóta a városban van, szerencse hogy eddig nem történt semmi. Másikuk úgy döntött a mai napon kirándulni megy a családjával. 

Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló

Az épületben 130 lakás van. 

7.25

Teljesen kihalt a Hotel előtti utca, mely más napokon zsúfolt reggelente. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

7. 22

A rendőrök járják a lépcsőházakat, lakásokat és kiküldik az embereket, közölte Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő. Azt mondta, a 20 emeletest is kiürítik. 

Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Pesthy Márton/Napló

7. 03 Több helyen, többek között a Mártírok útján már elterelik a forgalmat.

 

 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

 

Ragán Erzsébet a Hotel előtti parkolóban kérdésünkre azt mondta megérti a lezárást, mert egy több száz kilós bombáról van szó. Buszra vár, egyelőre nem tudja hogyan közlekednek a mai napon.

Ragán Erzsébet 
Forrás: Kovács Erika/Napló

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában