Felvonó

2022.08.18. 17:30

Megérkeztek a veszprémi várlift elemei

Beemelték csütörtökön a készülő várlift fémszerkezetének elemeit a Jókai utcában.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint ismert, a felvonó az egykori Ruttner-ház udvarát köti össze a várbörtönmúzeummal, vagyis a törvényszék mínusz harmadik szintjével. A felvonó alapozása március-áprilisban több lépcsőben történt meg. Az építés következő fázisaként csütörtökön egy daru segítségével emelték be az udvarba a lift szerkezeti elemeit, amelyek azonnal a helyükre is kerültek, közölte kérdésünkre a beruházó Veszprém 2030 Kft. A munkával a tervezettnél gyorsabban haladtak, ezért pénteken már nem kell emiatt lezárásra készülnie a közlekedőknek a Jókai utcában (csütörtökön várhatóan késő délutánig tart a forgalmirend-változás). A társaság arról is tájékoztatott, hogy a következő két-három hónapban az alumínium-nyílászárókkal, a kerámiaburkolattal, az üvegfelületekkel és a liftet működtető és klimatizáló rendszerek, vezérlések beépítésével lesz teljes az építmény. A lift segítségével akadálymentesen lehet feljutni az egykori Ruttner-házban helyet kapó hostel első szintjére, míg a felvonó második megállója a várbörtönmúzeum lesz. Mivel a lift függőleges síkja és legfelső pontjának kijárata nem illeszkedik közvetlenül a várfalhoz, ezért a szerkezetet 3 méteres híd kapcsolja őket össze.

A 14 méter magasra emelkedő felvonó – amelyben 13 ember tartózkodhat egyszerre – próbaüzeme a tervek szerint az ősz második felében kezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában