Borral koccintani a világbékére

2022.08.14. 17:13

Megrendezték a Somlói napokat

Borrendek felvonulása, borlovag avatás, helyi borok bemutatója, kézműves piac, utcaszínház, koncertek várták a hétvégén a Somló-hegyre látogatókat.

Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Penovác Károly / Napló

Nagy István agrárminiszter beszédében elmondta, a somlói bor egyedi és egyedülálló, történelmi feljegyzések is bizonyítják, hogy számtalan koronás fő poharába töltötték az itteni isteni nedűt. Igaz, hogy a tokaji a borok királya, de a somlói a királyok bora - fogalmazott az agrárminiszter, aki Hamvas Béla író örök érvényű szavaival zárta gondolatait, miszerint a somlói bor az egyetlen egyetemes bor, amellyel koccintani lehetne a ma igazán időszerű világbékére.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője megköszönte Nagy Istvánnak, hogy évtizedek óta folyamatosan ellátogat a Somlóra, sőt azóta sem felejtette el ezt a csodálatos vidéket, amióta agrárminiszter lett. Biztosította a térségben élő szorgalmas embereket, hogy képviselői munkája során továbbra is szem előtt fogja tartani a borvidéken élők problémáit.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Ez az időszak a falunapok, fesztiválok időszaka, mondta Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere a Somlói napok rendezvénysorozatot megnyitó beszédében. A résztvevők köszöntése után hangot adott kívánságának, hogy legyen ez a nap az önfeledt kikapcsolódás és a minőségi szórakozás napja.

A rendezvény a borrendek bemutatásával folytatódott, majd a Somló és Környéke Borút Egyesület borlovag avatása és kitüntetések átadása következett. Kihirdették a főzőverseny, a bor-és párlatverseny eredményeit, számtalan kiváló bor és helyi párlat készítője vehette át az egyedi nedűk előállításáért járó okleveleket. Kora délután a Lyra Énekegyüttes szórakoztatta a közönséget, majd az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Bozót Néptánccsoportjának műsora következett.

 

Az ünnepségsorozat során találkozhattak a hegy lábához látogatók Hunyadi Mátyás Fekete Serege által ihletett történelmi bemutatóval, madár- és kisállat kiállítással, és Glavanovits Tamás solymásszal is. A szüleikkel kilátogató gyermekek szórakoztatásában sem volt hiány, az Óriásbábos Utcaszínház Ludas a Matyi előadása után a Répa, Retek, Mogyoró interaktív gyermekműsor foglalta le a kisgyermekek figyelmét, majd a gyermekek kipróbálhatták a népi fajátékokat, henna-, arcfestést, csillámtetoválást, óriáscsúszdát és az ugrálóvárat is. Az est kulturális programjaiból nem maradhatott ki a könnyűzene sem, fellépett a Faterock rockformáció és a nap végén a lemenő nap fényében fergeteges hangulatú Lord koncerttel zárult a több ezer látogatót megmozgató Somlói napok programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában