Találkozás

2022.08.30. 09:00

Randevú a Balatonnál: nyugdíjasok országos találkozója a csopaki üdülőfaluban

A szépkorúak lelki, szellemi és fizikai aktivitása fontos része a filozófiánknak – emelte ki Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke a Balatoni Randevúról, amelyet idén tizedszer szerveztek meg augusztus 28. és szeptember elseje között, ezúttal a csopaki üdülőfaluban.

Kovács Erika

A program Országos Dalkör Fesztivállal folytatódott, amelyen kórusok, népdal- és nosztalgiakörök léptek fel Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az elnök elmondta, az országos rendezvény szenior örömtánc- fesztivállal kezdődött vasárnap. Ez egy olyan nyugdíjas elfoglaltság, melynek lényege a mozgás, illetve az agytorna, ami a koreográfia tanulása miatt szükséges, és ráadásul jó közösségben van az ember. 

– Tegnap este még a Balatonnál is táncoltak többen – jegyezte meg az elnök. A nyugdíjasprogram az Országos Dalkör Fesztivállal folytatódott hétfőn, amelyen kórusok, népdal- és nosztalgiakörök léptek fel, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A fellépők megyei, illetve regionális előselejtezőn már részt vettek. Némethné kérdésünkre, hogy miért szerveznek hasonló programokat, elmondta, idős korban is szükség van a sikerélményre. A Balatoni Randevú arról szól, hogy felkészülnek az emberek egy előadásra egy olyan közösségben, amelyhez szívesen tartoznak. A mostanihoz hasonló rendezvényeken pedig mindenki bemutatja tudását, és találkozik, beszélget másokkal. – A mentális és lelki egészség szempontjából nagyon fontos, hogy időskorban is legyen az embernek sikerélménye, érezze, hogy hasznos tagja a társadalomnak – mondta az elnök. Hozzátette, mindez kiegészülve mozgásos, táncos programokkal, ahogy a Balatoni Randevún is történik, fizikai szempontból nagyon előnyös, életmódjavító. 

Elhangzott még, a nyugdíjasok fesztiválja a szövetség életében a legjelentősebb kulturális, hagyományőrző és szórakoztató programsorozat, amely – az idei pályázati döntéseknek köszönhetően – meghatározó helyet kap majd a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban. Az üdülőfaluban különleges kézművességet is lehetett látni, tanulni, például a mandalafestést és papírfonást. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában