Ellenőrzik a fertőzött területeket

2022.08.23. 07:00

Szórhatja pollenjét a parlagfű, megkeseríti az allergiások életét

A száraz időjárás a parlagfűnek sem kedvezett,  ugyanakkor a pollenterhelés a következő hetekben megközelítheti a korábbi években megszokott mértéket.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A parlagfű már virágzik, a gyomnövényre allergiások életét megkeserítő magas pollenkoncentráció augusztus második felében és szeptemberben várható, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya. 
Kiemelték, az elmúlt hetek csapadékszegény, száraz időjárása visszafogta a gyomnövény fejlődését, ugyanakkor a táblákon lévő kultúrnövények gyomelnyomó képessége is jelentősen csökkent a szárazság miatt, ezért a parlagfű fertőzöttségének mértéke az előző évekhez hasonlóan alakulhat. 
A parlagfűvel leginkább érintett területek Veszprém megyének elsősorban az északnyugati részén fordulnak elő. A parlagfüves területek ellenőrzése május közepén kezdődött el és várhatóan október végéig tart. A kormányhivatal munkatársai idén is végeznek légi felderítéseket a megyében: ez a legalkalmasabb módszer a kiterjedt parlagfüves területek beazonosítására, mert a technika segítségével rövid idő alatt lehet nagy területet feltérképezni. 
A jogszabály előírja, a földterületek tulajdonosainak gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Amennyiben ennek valaki nem tesz eleget, a kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya a fertőzött terület nagyságától, valamint a parlagfű felületi borítottságától függően 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő mértékű bírságot állapíthat meg. 
Megtudtuk, tavaly csaknem 200 földterület vonatkozásában indított eljárást a Veszprém Megyei Kormányhivatal, amelynek során összesen több mint 450 hektár nagyságú, parlagfűvel fertőzött terület volt érintett. Az eljárásokban csaknem tízmillió forint bírságot szabtak ki. Tavaly összesen 265 hektár nagyságú területen rendeltünk el közérdekű védekezést, írta kérdésünkre az Agrárügyi Főosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában