Rehabilitációs Otthon

2022.09.20. 17:30

Harminc éve adnak erőt a gyógyuláshoz Bakonyszücsön

Három évtizede lelki támogatást nyújt a súlyos betegségen átesetteknek, családtagjaiknak a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona. A bakonyszücsi intézmény jubileumi ünnepséget tartott. Az ahhoz kapcsolódó rajzversenyen díjazott kilencéves kisfiú az összegyűltek előtt elmondta: nem kitalálta témáját, azt festette le, ahogy rákos nagymamáját mindennap látogatja anyukájával.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A szépségeket, nehézségeket a bakonyszücsiek és a rehabilitációs otthon közösségével együtt éltem meg az elmúlt harminc évben. Gratulálok az érte tevékenykedőknek, hogy eljutottak a mai napig, eredményeik önmagukért beszélnek. A betegség miatt sok drámai pillanatot megélőknek pedig azt kívánom, csillanjon meg a napfény életükben, ahogy ezen az ünnepségen a templomablakon – jegyezte meg pohárköszöntőjében Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Péterfalvi Attila címzetes egyetemi tanár felidézte, hogy amikor megismerte a bakonyszücsi otthonban folyó munkát, megragadta annak szellemisége, ahogy a súlyos beteg gyerekek és a krízist velük együtt átélő szülők, testvérek gyógyulását segíti, sokszor már hasonló kórból felépültek bevonásával. Azóta ő is támogatja az intézményt, ahogy csak tudja, például meglátogatja a terápián részt vevőket, beszélget velük. 

– A bakonyszücsi otthonban már számos olyan emberen segítettek, akin máshol nem tudtak volna ilyen módon, a Bakony szívében munkatársai szolgáló szeretetet valósítanak meg, így új reményt adnak – szögezte le Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója. 

Forsthoffer Erzsébet intézményvezető arról beszélt, hogy, ahogy az alapításkor, ma is hiánypótló tevékenységet végeznek, az igénybe vevők megelégedésére. Szavai szerint egy családban a nem várt súlyos betegség rengeteg nehézséget okoz, de náluk olyan közegbe kerülnek az érintettek, ahol erőt tudnak meríteni, s egymást segítők közössége alakul ki rendre egy-egy terápiás ciklus során. Szeretet, megértés, jókedv – ezt nyújtják a munkatársak, akik érzelmi tartalékaikat mindig megújítják a felépülőben lévők érdekében.

A Bakonyszücsön található intézményről érdemes tudni, hogy az országban egyedülálló szolgáltatást nyújt. Lelki rehabilitációs lehetőséget biztosít a rosszindulatú daganatos megbetegedésben és más súlyos egészségkárosodásban, fogyatékosságban szenvedő felnőtteknek, gyermekeknek, és utóbbiak esetében a családtagoknak is. A megnyugvás, az élményszerzés, a gondtalanság érzését erősíti, ezáltal megkönnyíti a régi életükbe való visszatérést.

A templomban az ünnep alkalmával a szentmisét Udvardy György érsek mutatta be. Bakonyszücs posztumusz díszpolgára lett az intézmény egyik alapítója, néhai Bakos Tóth Márta, a címet, az emlékérmet fiainak, Bakos Gézának és Gergőnek Fódi István polgármester adta át. Elismerő oklevelet kaptak az otthon fennállása alatt kiemelkedő tevékenységet végzők: Péterfalvi Attila, Klauz Imre, Dolog Sándorné, Smal Istvánné és Strommer Ferencné. Az elismerések átadásában a terápiákban érintettek is részt vettek.

Soha nem vagy egyedül, a család, a barátok mindig támogatnak téged címmel az évforduló kapcsán rajzpályázatot hirdettek, amelyre csaknem ötven mű érkezett, négyéves volt a legfiatalabb nevező, nyolcvanon túli a legidősebb. Díjazták az óvodás korosztályban Nádasi Lettit, Hammer Kincsőt és Vajas Blanka Szorinát, az általános iskolás korosztályban Hencz Zselykét, Tunner Máté Jánost, Sipos-Kiss Virágot és Szücs Kristófot, a középiskolások és a felnőttek korosztályában Csintó Sándornét, Mező Lászlónét és Fódiné Horváth Katalint. A rendezvény ideje alatt meg lehetett tekinteni azokat az alkotásokat is, amelyek a terápiák során készültek. A kedvezőtlen időjárás miatt az ünnepre összeállított időkapszulát később helyezik el, és akkor engednek fel a levegőbe harminc lufit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában