Novemberre elkészülhet

2022.09.15. 09:00

Jó ütemben halad a Szent György-hegynél a kerékpárút építése

Dolgoznak a munkagépek és a szakemberek Hegymagasnál, valamint Raposkánál is. Szemmel láthatóan jó ütemben halad a Tapolca-Szigliget közötti kerékpárút kialakítása.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

Ezt a kivitelező vállalat vezetője, Szencz Lajos is megerősítette lapunk érdeklődésére. Mint elmondta, a tervezett ütemben megy az építés, a Szent György-hegy térségében nagyobbrészt már szilárd burkolatot kapott az út, Raposkán, a művelődési ház közelében éppen most zajlik ez a munkafázis. Hegymagas és Szigliget között is dolgoznak, helyenként már a kavicsozás, máshol az út előkészítése van folyamatban.
A Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget települések által alkotott konzorcium elképzelése 2016-os elindulása után úgy tűnik, most az utolsó szakaszába lépett. Hat évvel ezelőtt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 415 millió forintos pályázati keretet biztosított a beruházáshoz. Ez a keret az építőipari árak emelkedése miatt kevésnek bizonyult, így a kormány segítségére is szükség volt a régi álom megvalósulásához. A projekt a Széchenyi 2020 program által, mintegy 943 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével készülhet el, és a tervek szerint idén novemberben már használhatják a bringások. 
A kilenc kilométer hosszú kerékpárút nyomvonala Tapolcáról a Kisapáti felé vezető aszfaltos úton indul el, ahol csupán a meglévő úton felfestés jelzi a kerékpárút nyomvonalát. Majd a jobb oldalon egy jó minőségű, szép tájon át vezető bringaút kezdődik, amely a Szent György-hegyet északról megkerülve, szőlőtáblák között éri el Raposkát. Itt a település meglevő útjain halad, és a kultúrháztól szintén egy új úton tekerhetnek tovább a biciklisek Hegymagasra. Innen Szigligetig a lápos, erdős területen vezet az út a Balaton felé, ami végül a Ciframajornál éri el a 71-es számú főútvolanat és a balatoni kerékpárutat. 

Bejárva a területet, a nyomvonalat elmondható, hogy csodálatos természeti környezet várja majd a kerékpárosokat, bár vannak szakaszok, ahol igencsak tekerni kell a szintkülönbség miatt, ám a lejtő másik oldalán való könnyed, csendes suhanás mindig kárpótlást nyújt ezért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában