Harmincéves barátság megerősítése

2022.09.17. 19:00

Már hivatalosan is Gic testvértelepülése a felvidéki Diósförgepatony

Három évtizedes múltra tekint vissza a Bakony lábánál fekvő Gic és a Csallóköz szívében található, többségében magyarok lakta falu, Diósförgepatony kapcsolata. Most hivatalosan együttműködési megállapodással erősítették meg.

Rimányi Zita

Polgármesterek kézfogása – Az együttműködési szerződést Gálffy Szilárd és Németh Adrienn írta alá, a két település kapcsolatáért sokat tett, segítette Horváth Tibor korábbi polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotók: Rimányi Zita/Napló

– Fontos alkalom Gic és Diósförgepatony testvértelepülési megállapodásának megkötése. Közösségeket köt össze, olyanokat, amelyek egyébként is testvéri közösségek a nemzeti összetartozás révén, a magyarok közös történelme folytán. A kormány több mint egy évtizede támogatja a határon túli magyarokat – mondta el Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és a helyiek, a Felvidékről érkezett vendégek figyelmét is felhívta arra, hogy a két falu együttműködése attól válik igazán értékessé, ha a továbbiakban is megtöltik tartalommal személyes kapcsolatok ápolása révén. 

Gálffy Szilárd diósförgepatonyi polgármester beszédében megköszönte mindazok közreműködését, akik tettek a két település, lakosai baráti viszonyáért és lehetőséget adtak ezáltal arra, hogy még szorosabbra fűzzék az őket összekötő szálakat. Németh Adrienn gici polgármester köszöntőjében megjegyezte, hogy szeretné, ha a két falu lakói még jobban megismernék egymást, egymás hagyományait, úgy véli, tanulhatnak egymástól és segíthetik egymást.  

A szórakoztató programokkal egybekötött ünnepségen jóízű beszélgetések során hangzott el, mi az, amiben hasonló Gic és Diósförgepatony, s milyen sajátosságaik vannak. Szó esett többek közt arról, hogy a mintegy ezerhétszáz lakóst számláló csallóközi faluban már öt-hét évesek fociznak, hét korosztályos futballcsapat játszik. A háromszázötvenes lélekszámú Gicen sokan bicikliznek és neves versenyzők edzenek. Diósförgepatony kerékpárutat épített a Kis-Dunánál lévő rétek felé, meglepően sokan használják azt. Autóversenypálya van a közelében és állatkert is található a településen, főleg nagymacskák laknak benne, sokféle. Mindkét községi önkormányzat foglalkozik mostanában a vízelvezetés megoldásával, a járdáival, tapasztalatcserét folytathatnak erről is, és többek közt a sport, a kultúra terén bővíthetik kapcsolataikat. 

"Mintha haza jönnénk, olyan örömmel érkeztünk ezúttal is Gicre" – jegyezték meg a csallóköziek. A huszonöt tagú küldöttségben gyerekek is voltak, a nyolcvanöt kilométerre lévő felvidéki faluból, Dunaszerdahely közeléből jöttek. Az is kiderült, hogy az elmúlt harminc évben többször került sor hasonló cserelátogatásokra, a kezdetekben főként öregfiú-focimérkőzések, gyalogtúrák alkalmával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában