Táncosok a testvértelepülésekről

2022.09.23. 15:00

Második otthonuknak érzik Zircet a kárpátaljai derceniek

Zirc erdélyi és kárpátaljai testvértelepülési kapcsolatait ápolja a több mint húsz esztendeje megalakult Erdélyi Baráti Kör Egyesület. Idén is fogadott Barótról és Dercenből érkezett csoportokat, táncosokat, ám tevékenysége a cserekapcsolatokon és a hagyományok őrzésén ma már jóval túlmutat.

Rimányi Zita

A zirci Kulturális Stelázsi programsorozata idején a derceni Gyöngyösbokréta Néptánccsoport tagjai együtt énekeltek, táncoltak a helyiekkel

Fotó: Rimányi Zita / Veszprémi Napló

A székelyföldi Barót Erdővidék központjában található, hasonlóképp Zirchez, hegyvidékes területen van és bányászati hagyományokkal rendelkezik. A két város kapcsolatait eleinte kórusok, vegyeskarok, kulturális csoportok, azok tagjainak barátságai alapozták meg. Idén is érkeztek a bakonyi városba barótiak. A kárpátaljai faluval, Dercennel ugyanilyen a viszony – idézte fel a kezdeteket az Erdélyi Baráti Kör Egyesület aktív tagja, Sztana Éva. Civil szervezetek közös jótékony akcióin, városi rendezvényeken rendre találkozhatunk vele, akárcsak tagtársaival. Önkéntesen végzett munkájuk, áldozatvállalásuk, minden szavukból, tettükből érezhető kedvességük teszi igazán otthonossá lakhelyüket, az ide érkezőknek is.

Az idén először megtartott zirci Kulturális Stelázsi több napos programsorozatához többek között azzal járultak hozzá, hogy vendégül látták a baróti táncosokat és a derceni Gyöngyösbokréta Néptánccsoport fiatal tagjait, akik együtt énekeltek, táncoltak a helyiekkel, többször felléptek. A diákoknak emellett kirándulásokat szerveztek a házigazdák. Korolovics Valéria, a kárpátaljai tánccsoport vezetője lapunknak elmondta, a gyerekek hálásak az önfeledt napokért, már második otthonuknak tartják Zircet, a nagyszerű szervezés, a szeretet folytán, ami az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek köszönhető. A szervezet kormányzati segítség, a Nemzeti Együttműködési Alap civileket támogató forrásai révén tud több programot megvalósítani, a jövőben is ezekben a pályázati lehetőségekben bízik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában