Szakmai találkozó Balatonfüreden

2022.09.16. 17:30

Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia - Követendő példa a veszprémi kórház

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár méltatta az egészségügyi ellátórendszer konferenciáját, különös tekintettel az aktív párbeszédre.

Kovács Erika

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szakmai találkozót Balatonfüreden, a Flamingó Hotelben rendezték meg szeptember 14-16. között. Az államtitkár pénteki előadásában szó volt egyebek mellett a teljesítményfinanszírozásról, a kórházi kontrollingadatokról, a gyógyító, megelőző munkáról, az adósságállományról, a túlápolásról, az alacsony ágykihasználásról, adott esetben a túlzott kapacitásokról, a járóbeteg-ellátásról.
Beszélt az alapellátás megerősítésének jelentőségéről, a háziorvosi praxisok szerepének felértékeléséről. Közölte, vizsgálják a szakrendelők állami tulajdonba vételének a lehetőségét, de ez még korai szakaszban jár, Szerinte nagy különbségek vannak egyes ellátó intézmények között. Ha egy kórház jól végzi a járóbeteg-ellátást, akkor ez elválasztódik a sürgősségi betegellátástól. - Ezt több kórház meg tudta valósítani, a veszprémi intézmény követendő példa - mondta. 
Az államtitkár aláhúzta az IT eszközök jelentőségét, melynek köszönhetően a pandémia alatt kifejlesztették az online időpontfoglalást. Lényeges, hogy egy TAJ-számmal csak egy helyre lehessen bejelentkezni, mellyel tisztul a mesterségesen „felpörgetett” előjegyzési lista. 

Mint ismert, idén 14. alkalommal szervezték meg az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferenciát és vele együtt már a 19. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferenciát, ahol korunk legégetőbb egészségügyi témái kerültek terítékre. A zsúfolásig megtelt konferenciateremben Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke és Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének köszöntője után a találkozón idén is nagyon fontos egészségpolitikai témákról beszéltek. Cél, hogy javítsák az ellátórendszer hatékonyságát és közreadják a szakmai újdonságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában