Csopak

2022.09.12. 07:00

Veszprém megyei gasztronap: Minden, mi szem-szájnak ingere

Kormányzati támogatással idén is megrendezte a Veszprém Megyei Önkormányzat, valamint Csopak önkormányzata a Bakony–Balaton Gasztroünnepet a csopaki strandon szeptember 11-én, vasárnap. Az eseményen részt vett Polgárdy Imre megyei elnök és a partnermegyék is. A rendezvényen átadták a Tiszta és virágos Veszprém megyéért című közterület-szépítési verseny megyei díjait is.

Kovács Erika

Fotó: PESTHY MARTON

Egész nap főzőversennyel, szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket, külön gondoltak a családokra, a gyermekekre. 
Imre László megyei jegyző köszöntőjében a magyarság összefogására helyezte a hangsúlyt, majd Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke kiemelte az ízes beszéd, ahogyan ő is szólt a hallgatósághoz, valamint a kitűnő ételek jelentőségét, melyek összehozzák, egy asztalhoz ültetik az embereket, ahogy történik a mostani rendezvényen is. 
Csenger Tibor, a Nyitra Kerületi Önkormányzat alelnöke üdvözölte kitűnő kapcsolatukat Veszprém megyével, majd büszkén említette, ők földjükről hozott, finom palóc étellel lepik meg az embereket. A köszöntők után szakmai előadásokat lehetett meghallgatni egyebek mellett az erdőgazdálkodásról és a természetvédelemről, valamint a vadászatról és vadgazdálkodásról. Délután Ambrus Tibor, Csopak polgármestere is méltatta a rendezvényt, majd átadták a Tiszta és virágos Veszprém megyéért című közterület-szépítési verseny megyei díjait. A napot kitűnő programok, így táncház, kézműves kirakodók, játékpark, néptáncosok és népi muzsika, ügyességi játékok, vásári komédia és koncertek színesítették, a kitűnő hangulatról Kovács Krisztián, ismertebb nevén Kiki kisbíró is gondoskodott. 

 

A nap fénypontját jelentette a főzőverseny, ahol kitűnő ízű, hagyományos bakonyi ételeket készítettek el a csapatok, a partnermegyék pedig a rájuk jellemző finomságokat főztek a gázzal hevített kondérokban. Így a megyei önkormányzat bakonyi sertésragut főzött, a csopakiak, élükön Ambrus Tibor polgármesterrel szarvasgerincet készítettek a Bakonyban gyűjtött, friss gombából  főzött mártással, az Alsóörs 750 nevű csapat Hebling Zsolt polgármester vezetésével pedig gombás marhatokányt rozmaringgal díszítve. A Megfőzzük Almádit Egyesület Tornyos Balázs vezetésével szarvashúsból bakonyi vadraguval rukkolt ki, sokféle gombával gazdagítva, és a csapatban Fabó Péter polgármester is a kondérhoz állt. A kiscsősziek cipóban tálalva vargányás, velős marhapörkölttel kínálták az embereket, amelyet Kovács Norbert polgármester irányításával főztek meg a kondérban. A méretes gombákat, például a csiperkét, a szegfűgombát lovai legelőjén maga a falu vezetője gyűjtötte. Ők a vajon megpirított gombát velőből, szalonnából, libamájpástétomból készült raguval bolondították meg, mindehhez somlói bort kínáltak. Igazi finomsággal lepték meg az embereket az Oltalom állatvédők, akik leveles kosárkában tálalták a bakonyi májragut. 

A finomságokat mesterszakácsok, Kocsis Bálint elnök és Gál Tamás, valamint Jakab István Barna kovásznai alelnök bírálta el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában